Pannkakspizza capricciosa

Om ärtsoppa är torsdagsmiddag så är pizza fredagsmiddag. Tacos, säger du? Äh, såna nymodigheter.

Fredagspizzan är liksom inte ett val – det är obligatoriskt. Fast vi struntar i det hemma ikväll och äter fisk istället. Men förra fredagen, då löd vi order och åt hemmagjord pannkakspizza och pizzasallad.

Hemmagjord pizzapannkaka

Pannkakspizza ja. Två rätter förenas i en. Jag hintade om det redan i onsdags, och här kommer ett recept också.

Ugnspannkaka med oregano

Du gör en vanlig pannkaka i ugnen. Ganska tunn, så den inte blir för stabbig och tjock som pizzabotten. Därför tar pannkakan inte heller så jättelång tid i ugnen. Jag har ändå ugnspannkakan lite under mitten av ugnen för att den ska få en jämn, gyllene färg. Jag kryddade min ugnspannkaka/pizzabotten med oregano.

Pizza med skinka, svamp och tomatsås

Sen toppar du pannkakspizzan med tomatsås, ost och valfri topping. Ja, osten först och sen toppingen. Det är så det ska vara. Vad toppar du helst din pizza med? Jag körde på en riktig klassiker: skinka och champinjoner. Det satt fint!

Pannkakspizza capricciosa (1 plåt)

Pannkaka:

5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk oregano
1 l mjölk
1 msk olivolja
5 ägg

Pizzatopping:

1 dl tomatpuré
1/2 dl olivolja
Salt, svartpeppar
2 dl riven ost
2 dl rökt skinka
150 g champinjoner

Blanda mjöl med salt och oregano. Vispa ner lite mjölk i taget till en klumpfri smet. Vispa ner all mjölk och sen olivoljan och ett ägg i taget. Låt svälla minst 30 min eller i kylen över dagen. Sätt ugnen på 200°. Häll pannkakssmeten på en pappersklädd långpanna (ca 35*45 cm) och grädda snäppet under mitten av ugnen i 35 min. Blanda tomatpuré med olivolja, salt och peppar och bred ut tomatsåsen över ugnspannkakan. Toppa med riven ost, strimlad skinka och svamp i tunna skivor. Grädda högt upp i ugnen 10 min till.

Pannkakspizza

Pizza på pannkaksbotten alltså. Fredagsmiddagen är klar!

Nu har jag en oplanerad helg framför mig och hoppas på 1) en gosig unge som bara vill pussa på mamma he-la-tiden och 2) ett tomt kylskåp på söndag så jag kan månadshandla på måndag. Vad hoppas du på i helgen?

7 kommentarer

Skriv en kommentar.