Panerad torsk stekt i ugnen

”Mamma tror att vi driver pizzeria” sa Daniel till Tea när jag kom släpandes med två storpack raps- och olivolja.

4 liter olja.

Till mitt försvar steker vi nästan bara i olja. Dessutom har vi valv in till vardagsrummet, så det vore inte så konstigt om jag trodde att vi drev pizzeria.

I slutet av september månadshandlade vi nämligen, för första gången på länge. Vi gjorde det ett tag tidigare, och då sparade vi verkligen massor med pengar jämfört med att små- eller veckohandla. Vi handlar alla basvaror (sånt håller länge eller går att frysa in), sen kompletterar vi bara med mejerivaror, frukt och andra färskvaror under månadens gång.

Har ni provat att månadshandla någon gång?

Panerad torsk i ugn

Något som det går mycket smör eller olja till, är att steka panerad fisk och fiskpinnar. Paneringen suger åt sig av fettet och gör den gyllene.

Förra veckan stekte jag panerad torsk, men eftersom jag stekte torsken i ugnen behövde jag knappt använda någon olja alls. Jag upplever att paneringen blir krispig ändå, om än inte lika gyllene. Om du drar fram blomsprutan och sprayar olja över de panerade torskfiléerna, går det bara åt lite olja men torsken får ändå mer färg.

Panerad frasig fisk
Fisk i ugn

Rätt skönt att slippa stekoset, och så skötte sig den panerade torsken själv i ugnen medan jag fixade tillbehören. Vi åt fisken med kokt potatis, gröna ärter och kall vit sås, sån man fick i skolan du vet… Jag tycker den är så god!

Panerad torsk i ugnen (4 port.)

500 g torskfilé
2 dl vetemjöl
Salt, peppar
2 ägg
3 dl ströbröd, gärna panko
(Olja)

Sätt ugnen på 225°. Torka av torskfiléerna. Vänd dem först i mjöl blandat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Lägg på en pappersklädd plåt. Spraya eller ringla eventuellt över lite olja. Stek mitt i ugnen 15 min.

Panerad fisk med mindre fett
Panerad torsk blir frasig även om den steks i ugnen.

6 kommentarer

  1. Mycket bra tips med panerad ugnstekt torsk! Brukar alltid steka min men med detta recept blev det mindre fett fast ändå lika gott. Tack! Tycker också att din sida är välskriven och rolig.

    Svara

Skriv en kommentar.