Panerad rödspätta med rotfrukter och örtsås

Panerad rödspätta med ugnsrostade rotfrukter och kall örtsås

Nu blir det paus från julmaten, för visst är tisdag fiskdag?

Rödspätta är en finfin fisk att panera, särskilt för den som egentligen inte gillar fisk. Rödspättan är mild i smaken och så tunn att paneringsprocenten per fiskfilé blir hög. Mycket panering ska det ju vara, eller hur? Det enkla receptet nedan är ett helt vanligt recept på panerad fisk, som går att använda på de mesta fisksorter. Tillsammans med ugnsrostade rotfrukter, kall örtsås och en citronskiva på toppen blir den panerad rödspättan lyxig, enkel vardagsmat!

Panerad rödspätta med rotfrukter och kall örtsås (4 port.)

Panerad rödspätta:

1 1/2 dl vetemjöl
Finrivet skal av 1 citron
1 tsk salt
1 krm peppar
2 ägg
2 dl ströbröd
500 g rödspättafiléer (alt. annan vit fiskfilé)
Smör/olja att steka i

Ugnsrostade rotfrukter:

1 kg blandade rotfrukter (t.ex. potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot)
En skvätt olja
Salt, peppar
(2-3 tsk torkad örtkrydda, t.ex. dragon)

Kall örtsås:

2-3 dl turkisk yoghurt (alt. gräddfil, crème fraiche eller liknande)
1/2 dl färska, finhackade örter (t.ex. persilja, dill, basilika)
Saften av 1/2 citron
Salt, peppar

Blanda ingredienserna till örtsåsen och ställ åt sidan medan du sätter ugnen på 225° och delar rotfrukterna i klyftor/bitar. Blanda med olja, salt, peppar samt ev. örtkrydda och sprid ut på en plåt. Rosta mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka, 20-30 min. Känn med provsticka. Blanda vetemjöl, citron, salt och peppar på en tallrik. Vispa upp äggen och häll på en annan tallrik. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik. Vänd rödspättafiléerna i första, andra och tredje tallriken. Stek på medelhög värme tills fisken har fin färg, ett par minuter per sida.

Servera de panerade rödspättafiléerna med de ugnsrostade rotfrukterna och örtsåsen.

Panera fisk, rodspätta
Vet du förresten varför det är så bra att panera just fisk? Fisk är väldigt värmekänslig och blir lätt torr. Paneringen skyddar fisken från den värsta värmen och du får mjuk, perfekt tillagad fisk.

Ugnsrostade rotfrukter
Ugnsrostade rotfrukter tar inte längre tid att göra än att koka potatis – dessutom slipper du slavarbetet med att skala potatis… Och så är ju ugnsrostade rotfrukter så mycket godare!

Panerad fisk med kall, vit örtsås


Hemma hos oss är det – på tal om något helt annat – fullt sjå med nyårsplanering. Spännande! Mjölkproteinfri, vegetarisk nyårsmeny ska det bli, för att alla ska trivas och må bra. ”Vanligt” köttalternativ på huvudrätten till de som vill ha det, får vi väl också ha. Jag har redan fått några bra tips när jag slängde ut frågan på facebook, men det är klurigt det här. Har du några tips?

12 kommentarer

  1. Spätta är verkligen så gott, men det är en fisk som många glömmer bort bland all lax verkar det som. Att panera och spruta massa citron på är ljuvligt gott.

    Verkar vara en mastodont uppgift att få till allas rätter till nyår… Vi kommer att ha lite tips inom kort i vårt kök, kanske du hittar något som passar där då.
    Kram,
    Anki

    Svara
  2. Mums! Panerad rödspätta är verkligen en klassiker. Håller med Mårtensson att det är en fisk som lätt försvinner bland all lax. Synd! Om det är just kötträtter du är intresserad av har jag en hel del gott som du kan titta på hos mig. Klicka bara på kött bland etiketter.

    Svara

Skriv en kommentar.