Överbliven potatis

Regn på fönster
Regnig midsommardag

Idag tror jag att vi är många som är tacksamma över det grådassiga vädret. Lite duggregn ramar in midsommardagen bra, oavsett hur du mår efter gårdagens äventyr. En viss seghet är svår att undvika och att spendera dagen med att plocka undan och ställa i ordning, med balkongdörren på glänt för att dra in sval sommarluft…

Det känns passande på något vis.

Har du mycket mat över från igår? Överbliven potatis? Det tycks vara lögn att koka lagom med potatis, eller hur? Tur att det är ganska lätt att använda överbliven potatis i nya rätter, så att resterna inte behöver slängas.

Överbliven potatis, kokt potatis

Kokt potatis håller några dagar i kylen men bör ätas inom kort. Att frysa kokt potatis är tyvärr ingen jättebra idé. Själv ska jag använda mina överblivna potatisar i en sallad med färgglada grönsaker till stekt fisk och en god dressing. Här kommer några andra tips på vad du kan göra med din överblivna potatis – färskpotatis, fast potatis eller mjölig potatis.

Omelett/Frittata (färsk eller fast potatis)

Ultimata restmaten! Att ha överbliven potatis i omelett är perfekt. Stek en omelett på 2-3 ägg i stekpanna och vänd ner skivor av kokt potatis när den börjar stelna. Du kan också göra en omelett för hela familjen i ugnen – en frittata. Gör en omelettsmet på 8 ägg i en ugnsform, sprid ut potatis i bitar och grädda mitt i ugnen i 200° i 30 min.

Potatispaj (all sorts potatis funkar)

Potatis i paj är förbluffande gott! Bottna pajskalet med överbliven potatis i skivor och toppa med äggstanning med örtkryddor och lagrad ost. Några hela körsbärstomater på toppen är snyggt!

Potatis i soppa (all sorts potatis)

Potatis i soppa gör både soppan mer mättande och kan användas istället för grädde för att reda av soppan. Mosa kokt, mjölig potatis i purjolöksoppa eller annan slät soppa, eller tärna färsk eller annan fast potatis och släng ner som utfyllnad i valfri soppa.

Steka överbliven potatis (färsk eller fast potatis)

Att steka överbliven potatis i tärningar och pytsa ner i en pytt eller servera till en bit grillat kött är perfekt. Stek med lök, korv, kött och kanske en näve gröna ärter. Mums!

Stuva potatis (färsk eller fast potatis)

Smaksätt med persilja till korv eller med dill till fisk. Persiljestuvad potatis och fyllda isterband är husmanskost i sitt esse!

Ugnsrosta kokt potatis (färsk eller fast potatis)

Kör på mycket hög värme (250° i alla fall) i ugnen tills potatisen fått fin yta.

Gratäng (mjölig potatis)

Klassisk potatisgratäng görs bäst med mjölig potatis. Färskpotatis eller fast potatis ger tyvärr en vattnig och trist potatisgratäng. Varva överbliven potatis med gräddmjölk och riven ost i en ugnsfast form och gratinera i 225° i ca 15 min, tills gratängen fått fin färg. På färskpotatis kan du göra en alternativ potatisgratäng, som Lotta tipsar om här.

Potatismos (mjölig eller halvfast potatis)

Att använda nypotatis till potatismos är ingen god idé om du inte vill göra klister. Använd mjölig eller möjligtvis halvfast potatis. Mosa och blanda överbliven potatis med varm grädde (eller smör och mjölk) till en lagom konsistens. Krydda med salt, vitpeppar och kanske lite muskotnöt.

Potatisgnocchi (mjölig potatis)

Gnocchi är små kulor av kokt potatis och mjöl som påminner om pasta och är goda till pastasås. Enkelt men lite pilligt att göra. Recept hittar du här.

Potatissallad (färsk eller fast potatis)

Överbliven potatis är god att veva ihop en krämig potatissallad av. Ännu enklare är det att blanda den kalla, kokta potatisen med en burk pesto. Gott till det mesta!

Baka en kaka med kokt potatis

Kronans kaka är en klassiker där kokt potatis mosas ner i smeten.

Baka bröd eller pizza med potatis (färsk eller fast potatis)

Toppa focaccia eller pizza med överbliven potatis i skivor, rosmarin och en god ost – kanske getost? Förvånansvärt gott!

Annars är det ju gott att värma kokt potatis i mikron, pressa och toppa med en klick smör. Eller äta kall, skivad potatis på smörgås…

Vad är dina bästa tips på vad man kan göra med överbliven potatis?

11 kommentarer

  1. Som sagt great minds think alike! Kika in hos mig så ser du vad jag hittat på med överbliven kokt färskpotatis!

    Jag har gjort gratäng på rå färskpotatis och det fungerar finfint det med! Gäller bara att ha det i ugnen lite längre och med lite mer grädde/vätska i, kram!

    Svara
    • Haha, ja ibland lyckas man verkligen enas utan att man vet om det! Kul! :) Färskpotatis innehåller ju så mycket vatten ändå, att det lätt blir blaskigt, tänker jag… Ska kika på ditt recept på det! :)

      Svara
  2. Det är jättegott när man liksom ”mosar” den kokta potatisen lite med en gaffel, lägger de i en ugnsform, strör över kryddor, örter och riven ost och så in och gratineras i ugnen. Kanske 250°c, 10 min?

    Svara
  3. Potatisbakelse är min favorit att göra från överblivna matrester. Annars en snabb potatissallad gillar jag också och den kan varieras oändligt! Det ser ut att du är helt nöjd med midsommar, samma här fast mycket soligare och varmare var det i Polen… för den här gången
    Kram/ Gosia

    Svara

Skriv en kommentar.