Potatisrösti med ost

Raggmunk? Lufsa? Potatisbullar? Råraka? Rösti? Vad är skillnaden egentligen?

För mig är en raggmunk pannkakssmet med råriven potatis som steks i stekpannan och lufsa ungefär detsamma fast med mer finriven potatis och så steks den i ugnen istället. Potatisbullar är kokt potatis som mosas ihop med ägg och lite mjöl och sedan steks som tjocka, små biffar. Skillnaden mellan råraka och rösti är lite mer oklar men röstin innehåller lök och steks som en stor, tjock kaka, medan rårakan bara består av potatis och steks liten, tunn och krispig.

Billig vardagsmat, potatisrösti

Den här röstin innehåller dessutom ost som ger god smak och lite extra protein och fett. Potatis kan ju tillagas i hur många former som helst och det här tycker jag är ett av de trevligare sätten att servera vår billiga knöl.

Servera röstin som middagens huvudnummer tillsammans med lite stekt fläsk, korv, ägg, svamp eller grönsaker och en klick lingonsylt. Vi blandade lingonsylten med en klick turkisk yoghurt för att få en frisk, krämig röra till oströstin.

Viktigt att tänka på när du gör rösti (liksom raggmunk och råraka) är att du vill ha med all stärkelse som rinner ur potatisen när du riven den. Skölj alltså inte av potatisen utan riv rakt ner i bunken så du får med all stärkelse – det är den som håller ihop hela härligheten!

Oströsti (4 port.)

8 potatisar, fast sort
2 gula lökar
2 dl riven ost (gärna en lagrad, smakrik variant)
Salt, peppar
Smör/olja att steka i

Skala och riv potatis, lök och ost på den grova sidan av ett rivjärn. Salta, peppra och blanda om. Hetta upp en stekpanna med fett och vänd ner rivet. Pressa ihop till en jämntjock kaka, 1-2 cm tjock, med hjälp av stekspade. Stek på medelvärme under lock 5-10 min eller tills röstin har fin färg. Med hjälp av en tallrik, vänd på röstin och stek ytterligare 5-10 min på andra sidan. När båda sidorna är gyllene är röstin klar.

Potatisrösti

Rösti med ost i stekpannan
Recept på oströsti

2 kommentarer

  1. Jag vet, jag tjatar… men snälla prova med en klick creme fraiche eller liknande och kall kallrökt lax ovanpå och du förstår vad jag menar… det finns ingen godare kombination ihop med den älskade röstin (som du kallar den) – näst efter stekt fläsk förstås ;-)

    Svara

Skriv en kommentar.