Ostkaka på keso

Jag vill börja med att tacka så hjärtligt för alla hurrarop och lyckönskningar om att jag nu är färdigbakad kostrådgivare! Det gläder mig att ni är lika pepp som jag! Jag har så många funderingar och planer med det här – nu ska jag bara reda ut alla trådar…

Hur firar man ett bra besked om inte med godsaker på tallriken? En kostrådgivare firar med godsaker modell bättre, förstås!

Recept på hemmagjord ostkaka

Hur många gånger har man inte fått en aluminiumform med ostkaka framför nosen och förbannat sig över att man åt så mycket till middag? Eller det kanske bara är vi smålänningar som känner igen det där? Hur lokal är ostkakan egentligen?

Käre tid, ni missar väl inte ostkakan, alla ni ickesmålänningar?!

Ostkaka bakas traditionellt på löpe och massa halvkrångliga temperaturmätningar och separationer som rent spontant känns som ett rätt mastigt projekt. Den här rackaren bakas istället med keso som förutom att ge rätt konsistens till ostkakan också gör ostkakan väldigt mättande. Smart som tusan! Jag hoppade över sötning i min ostkaka och förlitade mig istället på en rejäl dröse med hallon till ostkakan. Sötman från hallonen räcker gott! Ostkakan blir ett perfekt mellanmål eller en god kaka till fikat.

Efter en lång promenad runt sjön (som snart blir vår nya granne, åh vad jag längtar!) satt det fint med en bit varm, nybakt ostkaka i ett soligt kök.

Ostkaka på keso (6 bitar)

500 g keso
4 ägg
1/2 dl mandelmjöl (vanligt vetemjöl borde också funka)
2 dl mjölk
1 dl mandelspån
2 bittermandlar (alt. 1 nypa vanilj)
(2 msk strösocker)
Smör (till formen)

Gott till ostkakan:

Lättvispad grädde
Bär (hallon, jordgubbar, hjortron…)

Sätt ugnen på 200°. Blanda keso med ägg, mjöl, mjölk, det mesta av mandelspånen och hackade bittermandlar eller annan smaksättning. Vill du ha lite sötning blandar du ner lite socker också. Häll i en smord, ugnsfast form och toppa med resten av mandelspånen. Grädda mitt i ugnen i 30 min eller tills ostkakan stannat.

Ostkaka på keso, recept
Ostkaka utan socker

Med ägg och keso blir ostkakan ett alldeles ypperligt mellanmål som mättar bra.

16 kommentarer

 1. Nejdå, jag är från Dalarna och är uppvuxen med ostkaka som vardagsdessert då och då. Ibland istället för pannkaka efter soppan på torsdagar. :) Mycket trevlig tradition måste jag säga. Men egen ostkaka har jag inte gjort hittills, även om jag stött på recept just med keso lite här och var. Nu när jag läser här hur gott det verkar och så tror jag att jag måste testa det, snarast!

  Svara
 2. Yes please.
  Har inte varit jätteförtjust i ostkaka förr, men jag tror det är bittermandeln… Men lite vanilj och hallon – vem kan motstå!?

  Svara
 3. Tänk att jag bott i Småland, i 9 år och aldrig ätit ostkaka… skandal! ;)
  Men kanske ska nu när jag bor i Gästrikland ta och testa laga din ostkaka!
  Kramar!
  //Lana

  Svara
 4. Som den smålänning jag är älskar jag så klart ostkaka! Vi äter det oftast som mellanmål istället för efterrätt, för precis som du skriver är det ganska mättande. Jag gör alltid ”fuskvarianten” med keso eller med pumpa eller squash.
  Bästa ostkakeminnet är från första gången jag sprang tjejmilen, eller rättare sagt sprang en mil över huvudtaget, och man fick ostkaka i målet. Smakade extra ljuvligt.

  Svara
  • Ja, alldeles för matigt för att man ska orka efter en stor middag, i alla fall. Den här varianten med mycket protein och lite socker mättar extra bra som mellanmål, tycker jag. Låter spännande med pumpa i, det har jag inte testat!

   Svara

Skriv en kommentar.