Ost- och skinkpaj

Paj alltså. Antagligen världens bästa sommarmat. En av många bra grejer med paj är att det alltid blir många portioner som går att frysa ner eller ta med på lunch en annan dag. Och så är ju paj lika god varm som kall, vilket gör den ultimat för sommarluncher nere vid Växjösjön. Det ska jag hinna ordna mig ett gäng av innan semestern, har jag bestämt.

Paj med ost och skinka är en klassiker som jag gillar väldigt mycket. En riktigt smakrik ost är ett MÅSTE i den här pajen. Långlagrad prästost, västerbottenost eller rentav någon smarrig mögelost. Jag är en sucker för riktigt smulig, grynpipig ost. Mmmhm.

Pajdegen i den här ost- och skinkpajen gjorde jag med kvarg och olja istället för smör. Det blir lite mindre fett i degen på det sättet, så det passar mig bättre till middag. Degen blir ändå frasig och god.

Vi har alltid kallat ost- och skinkpaj för Quiche Lorraine hemma. Och inte med något snajdigt franskt uttal, utan på bred småländska: kuick lårräjn. Franska är ett konstigt språk. Nä det här är en ost- och skinkpaj, helst enkelt. På småländska, inte franska.

Ost- och skinkpaj (ca 6 port.)

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 dl kvarg
1/2 dl rapsolja
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Fyllning:

300 g rökt skinka, kassler eller liknande
3 dl mjölk/kvarg/gräddfil
3 ägg
2-3 dl riven ost, en smakrik, långlagrad sort
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 200°. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut i en pajform, nagga pajdegen med en gaffel innan du förgräddar den mitt i ugnen i 10 min. Strimla skinkan. Vispa ihop mjölk, ägg, ost, salt och peppar. Häll skinka och äggstanning i det förgräddade pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills fyllningen stannat och skinkpajen fått fin färg.

2 kommentarer

Skriv en kommentar.