Ost- och skinkpiroger

Piroger med ost och skinka eller minicalzone – du får kalla dem vad du vill! Gott är det, hur som helst, och planerar du en picknick så är det här lunchen du vill ha med dig ut.

Vi åt inte alls pirogerna på picknick utan på väldigt konservativt vis i köket med tallrik, bestick och hela baletten. Det var väldigt gott det också, men att äta ute är ju en klass för sig…

Piroger med skinka

Även om du inte är sugen på ost och skinka i dina piroger tycker jag verkligen att du ska prova pirogdegen! Världens bästa deg som inte behöver jäsa eller vila en massa.

Det här är månadens storkok! Vad vill du ha ett storkoksrecept på nästa gång?

Ost- och skinkpiroger (8 st)

Pirogdeg utan jäst:

500 g keso
250 g smör
6 dl vetemjöl

Fyllning till pirogerna:

500 g rökt skinka
3 dl tomatsås
300 g riven ost
1 ägg (till pensling)

Sätt ugnen på 200°. Mixa samman ingredienserna till pirogdegen i en matberedare. Ställ kallt en stund medan du förbereder fyllningen. Ta ut degen och dela i 8 jämnstora bitar. Kavla ut rundlar om ca 15 cm i diameter och toppa ena halvan med en klick tomatsås, riven ost och skinka. Vik andra halvan över och tryck ihop skarven med fingrarna eller en gaffel. Lägg på pappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

Pirogdeg utan jäst

Den här pirogdegen är sjukt lättarbetad! Du kör ihop de tre ingredienserna i matberedaren, låter den vila en stund och sen är det bara att kavla ut.

Degen är inte smulig eller kladdig alls att arbeta med och slutresultatet blir lite som smördeg fast med segheten av den smälta keson. Jag har bland annat använt den till spenatpiroger med fetaost innan!

Tomatsås till fyllningen

Kavla ut pirogdegen ganska tunt. Recept här är anpassat för 8 stora piroger och då är det lagom att kavla ut rundlar om ca 15 cm. Toppa degen med tomatsås, riven ost…

Skinka och ost i fyllningen

… Och skinka förstås! Tänk på att inte fylla pirogerna för mycket, då blir det svårt att vika ihop dem och få pirogerna täta.

Ost- och skinkpiroger

Efter gräddning blir pirogerna såhär fina! Vi åt våra piroger med vitkålsallad och ärtskott.

6 kommentarer

  1. Gjorda idag! Det var lätt och gick fort. Precis klara efter 24 min i ugnen Jätte, jättegoda! Stort tack och glad påsk!

    Svara
    • Hej Emma! Ledsen för sent svar. 1 pirog enligt detta receptet skulle jag säga är en liten lunch/middag tillsammans med en sallad. Så 8 piroger är väl typ 6 portioner beroende på hur hungrig man är förstås :)

      Svara

Skriv en kommentar.