Orientgryta med köttfärs och vitkål

Orientgryta med köttfärs och vitkål i salladsblad

Det här receptet kommer från en gammal kokbok som min mamma har i gömmorna. Där heter den Orientalisk köttfärsrätt, men vad som är så himla orientaliskt med den vet jag inte. God är den i alla fall.


Orientgrytan blir snabbt klar, och eftersom den innehåller mycket morot och vitkål blir den också billig! Grytan är så matig att det räcker fint att servera den med en god sallad (bra om du äter GI- eller LCHF-kost), men lite ris är gott till om du är hungrig. Vill du tillföra lite färg till tallriken, som annars är ganska färglös, så kan du testa att lägga lite gurkmeja i kokvattnet till riset. Blanda sedan riset med en näve russin så får du ett härligt gult russinris som passar perfekt till orientgrytan! Salta jordnötter passar också att servera till.

Orientgryta (4 port.)

2 morötter
5 dl vitkål
300 g blandfärs
Smör/olja
1-2 vitlöksklyftor
(1 krm kardemumma)
1 msk kinesisk soja
1-2 msk senap
1,5 msk fond (alt. 1 buljongtärning)
1 1/2 – 2 dl vatten

Skala och riv morötterna. Strimla vitkålen (lättast med en osthyvel). Fräs grönsakerna tillsammans med köttfärsen tills köttfärsen fått fin färg och grönsakerna mjuknat något. Tillsätt pressad vitlök och övriga ingredienser. Låt alltsammans koka under lock i 10 min. Rör om någon gång under koktiden.

Servera gärna med gult russinris, sallad och salta jordnötter.

Tips!

Orientgrytan passar också bra som fyllning i paj eller piroger.

Orientgryta med köttfärs och vitkål

10 kommentarer

  1. Tillagar denna rätt i denna stund. En jättefavorit för mig som barn för 20-25 år sen. Mums skall bli riktigt gott !

    Svara
  2. Hej Sara! En liknande gryta gjorde vi på 70/80 talet men sen glömdes den bort av någon anledning. Vi pratades vid om mat och kom på denna gryta med vitkål och köttfärs. Sökte på nätet för att hitta något liknande och hitta ditt recept som var väldigt likt som jag gjorde tidigare. Är nu andra gången som jag gör denna gryta som smakar mycket bra.

    Svara
  3. Sambon sa redan efter några tuggor ”se till att spara det här receptet nu så att vi alltid kan ta fram det när vi inte vet vad vi ska laga till vardags”. Det är som att få allra högsta betyg så receptet bokmärks direkt.

    Svara

Skriv en kommentar.