Omelett – grundrecept och variationstips

Omelett enkelt grundrecept

Omelett – hur enkelt och gott är inte det? Varje gång jag äter omelett frågar jag mig varför jag inte gör det oftare. Varje gång! Det går ju att variera i oändlighet och kan ätas till frukost, lunch, middag och till och med till efterrätt.

Ägg är dessutom det mest kompletta livsmedel du kan äta (den mat du skulle välja om du kom till en öde ö och bara fick ha med dig en sak, alltså). Den enda viktiga vitamin som ägget saknar är C-vitamin. Inte illa.

För min egen och för din skull kommer här en liten påminnelse om omelettens storhet. Det kan ju behövas. Ett enkelt grundrecept på omelett och en hel massa variationstips på goda och spännande omeletter som du kan steka till!

Grundrecept på omelett (1 port.)

2 ägg
(2 msk vätska, t.ex vatten eller mjölk)
2 krm salt
1/2 krm peppar
Smör/olja att steka i

Vispa hastigt ihop ägg, ev. vätska, salt och peppar. Värm smör eller olja i en teflonstekpanna och häll ner omelettsmeten i ett jämnt lager. Stek omeletten på medelvärme. Stick försiktigt hål på bubblorna som bildas. När omeletten fått fin färg och ovansidan precis stannat, vik den dubbel och låt glida över på en tallrik.

Ägg, grundrecept på omelett

Grädde, mjölk eller vatten i omeletten, varför har man det? Jo, vätskan förångas och stiger upp genom omeletten och gör den lätt och fluffig. Mjölk och grädde ger förstås också smak och lite fyllighet till omeletten. Själv gillar jag en lite fastare omelett i de flesta situationer och hoppar oftast över vätskan. Hur gör du?

Steka omelett, grundrecept

Stek omeletten på medelvärme. När omeletten precis stelnat på ytan är den färdig. Steker du omeletten längre blir den stabbig. Stek i en stekpanna med låg, sluttande kant så kan du enkelt låta omeletten glida över på en tallrik när den är färdig.

Variationstips på omelett

En helt naturell omelett kallas i Sverige för en fransk omelett. Omelettsmeten kan kryddas med olika örter eller andra kryddor och när den är färdig fyllas med något gott, som en krämig stuvning. Vill du att fyllningen ska ”bakas in” i omeletten kan du lägga ner fyllningen när omeletten inte riktigt stelnat än. Du kan också först steka saker du tycker är gott och sedan binda ihop alltsammans med omelettsmeten.

Följ det enkla grundreceptet på omelett ovan och variera med smaksättningar och fyllningar som du gillar. Omelett blir en hel middag tillsammans med en god sallad. Här följer en massa variationstips för din omelett!

Variationstips för omelett:

 • Naturell omelett fylld med en krämig stuvning av svamp, skinka eller grönsaker.
 • Stek lök och korvslantar, bind ihop med omelettsmeten.
 • Smaksätt omeletten med dill, fyll med räkor och ät med sallad med citron.
 • Grön omelett med hackade örter i och stekt ihop med tärnad, kokt potatis.
 • Smält ost i stekpanna och häll sedan på omelettsmeten. Extra krispigt!
 • Oreganokryddad omelett toppad med riven ost, tomat, strimlad skinka eller något annat du vill toppa din pizzaomelett med.
 • Använd vätska från blåbär i omeletten och toppa omeletten med blåbär. Blått!
 • Blanda kokosflingor och ev. en skvätt kokosmjölk i omeletten. Fyll med frukt.
 • Smaksätt omeletten med kakao och lite honung. Fyll med jordgubbar.
 • Blanda ner lite mjöl eller fiberhusk och stek omeletten. Låt glida ur pannan utan att vika dubbel och använd sedan omeletten som wrap med god fyllning i!

Vad brukar du ha i din omelett? Tipsa gärna så fyller vi på listan!

Recept på omelett Ägg till omelett

 

19 kommentarer

 1. Gud vad sugen jag blev på omelett nu. Jag brukar också fråga mig själv varför jag inte gör omelett oftare varje gång jag äter det. Jag ska definitivt testa någon av dom goda fyllningarna, själv är jag rätt dålig på att hitta på saker att stoppa i omeletten. :-)

  Svara
 2. Jag kan håller helt med dig! Ägg är det bästa livsmedel jag vet: Gott, används i och till allt och innehåller allt utom c-vitamin.
  Omelett äter jag minst en gång i veckan. Snabbt och lätt, gott och variationsrikt! Jag river alltid över lite parmesan i eller över omeletten, det är gudomligt gott!

  Svara
 3. Omelett äter vi aldrig… konstigt, för gott är det ju ;-) Får se till att det blir ändring på det! Förr var det alltid ugnsomelett med antingen räk- eller champinjonstuvning som gällde och det för det mesta bara till påsk och jul…

  Svara

Skriv en kommentar.