6 sätt att göra vanliga pannkakor till en bättre middag

Med lönen hägrande först på måndag går vi nu in i årets allra fattigaste dagar för många. (Myself included får jag väl erkänna…)

Pannkakor är billig vardagsmat och det finns massor av sätt att enkelt tweaka receptet på vanliga pannkakor så att du får en mättande, god och komplett middag för några korvören. Här kommer några enkla, men välmenta, pannkakstips:

Recept på fullkornspannkakor

Fler ägg

För att du ska hålla dig mätt länge är det bra om middagen innehåller mycket protein. Du kan utan problem knäcka ner fler ägg i pannkakssmeten och få en mer proteinrik middag. Pannkakor med fler ägg håller ihop bra och ägg innehåller dessutom sjukt mycket näring som kroppen behöver. Du hör ju – bara vinster här.

Fullkornsmjöl

Det finns ju alla möjliga och omöjliga mjöler att variera pannkakorna med, men bara att byta en del av det vanliga vetemjölet mot fullkornsmjöl såsom grahamsmjöl eller rågmjöl gör mycket för näringsinnehållet. Sen kan du ju experimentera med mer spännande mjölsorter om du vill det – men då brukar man behöva justera mer i receptet.

Mixa ner nötter eller frön

Nötter och frön innehåller massor av näring och bra fibrer för magen att arbeta med. Köp färdigt nötmjöl eller mixa själv. Prova mandel, hasselnötter, solrosfrön, pumpafrön, chiafrön, linfrön…

Stek pannkakorna i bra fett

Nu när din pannkakssmet är packad med näring är det dags att välja rätt fett. Smör i all ära men prova att variera dig. Undvik margarin, solrosolja och andra fetter med för mycket Omega-6 och välj istället t.ex. rapsolja som har en bättre sammansättning med mer Omega-3. Extra viktigt om du inte äter så mycket fet fisk!

Matiga tillbehör

När pannkakorna är fullproppade med näring från ägg, fullkornsmjöl och nötter eller frön och sedan stekta i bra fett så är det dags att käka. Vänta med jordgubbssylten till efterrätten och prova något matigare till pannkakan. Tänk på pannkakan som ett tortillabröd och toppa pannkakan med vad helst du toppar ett tortillabröd med. Köttfärsröra, grillade grönsaker och hummus, svampstuvning, räkor och avokado, grillad kyckling och guacamole, oströra eller kanske en klick smaksatt keso. Vad för matiga tillbehör tänker du kan passa till pannkakor?

Frukt och bär istället för sylt

Det är ju så gott med pannkakor och sylt ändå. Välj en sylt med mycket frukt i (läs: en dyrare sylt) eller skär upp frukt och bär i bitar istället. Då får du alla fibrer från frukten och slipper det tillsatta sockret.

Vad toppar du helst dina pannkakor med?

2 kommentarer

  1. När det är sparrissäsong här nere i Tyskland ser man jätteofta denna rätt på restauranger: en pannkaka (ibland crepes), kokt skinka på den (är här ofta stor och rund), sedan förkokt vit sparris (några stycken). Detta rullas ihop och ”gratineras” kort i ugnen med Sauce Hollandaise. Smakar urgott!

    När jag äter pannkaka blir det så som alla barn (här) gillar det: med socker och kanel ;-)

    Svara

Skriv en kommentar.