Nyponpannkakor (glutenfria!)

Mammor va?

Här går jag runt och testar, googlar, testar igen, sliter mitt hår och kommer ändå inte hela vägen med receptet på de glutenfria pannkakorna som jag verkligen vill få bra. Jag vill ha glutenfria pannkakor utan glutenfri mjölmix, men eftersom de naturligt glutenfria mjölsorterna kostar en slant vill jag ha så lite mjöl i som möjligt utan att de håller ihop dåligt eller att det blir omelett med lite mjölk och mjöl i liksom… Ja, du hör ju. Kemiskt dravvel som jag inte är så bra på. Laga mat är en sak – att baka en helt annan.

Så jag slår en signal till mamma och beklagar mig.

På några sekunder funderar mamma – som aldrig haft anledning att laga glutenfri mat – fram ett recept. Och receptet funkar hur bra som helst.

Mammor är bäst. Ja, mammor i allmänhet och min mamma i synnerhet. (Förstås.)

nyponskalmjol
nyponpannkakor-glutenfria

Nyponskalmjöl läste jag lite om och köpte hem. Den skulle gå sitt öde till mötes i en hemmagjord nyponsoppa egentligen men först fick den ge smak åt dessa glutenfria pannkakor. Nyponen ger de glutenfria pannkakorna vacker färg och en lite syrlig smak som passar perfekt till en stor klick äppelmos. Nyponskalmjölet är dessutom rikt på C-vitamin och det skadar ju inte såhär i förkylningstider.

Extra passande blev nyponskalmjölet eftersom Karoline denna månaden har nypon som tema i Säsongens bästa. Nyponpannkakorna blir mitt bidrag!

Glutenfria nyponpannkakor (ca 8 pannkakor)

1 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl nyponskalmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk honung
4 dl mjölk
4 ägg
Smör/olja att steka i

Blanda de olika mjölsorterna med bakpulver, salt och honung. Vispa i lite mjölk i taget tills du har en slät smet. Vispa sedan ner äggen. Hetta upp fett i en stekpanna och häll ner smet i pannan (ca 1 dl per pannkaka är lagom). Snurra pannan så att smeten rinner ut i ett jämnt lager. Stek på hög värme tills den stannat på ovansidan. Vänd och stek till andra sidan också har fin färg. Upprepa med resten av smeten.

Servera med äppelmos, blåbärssylt eller annan sylt som du tycker om.

glutenfritt-mjol

Ni är några som funderat över vad som hänt med hela magbråk-historian sedan jag i somras började äta mjölk- och glutenfri mat. Jag plockade tillbaka mjölkprodukterna efter en kort tid men gluten har jag fortsatt hålla på en låg nivå. Lite mjöl i någon pirog och en macka då och då verkar fungera, men de gånger det blir för mycket eller för ofta bråkar magen direkt igen. När jag undvikit gluten har jag verkligen mått bättre. Jag menar… Verkligen en stor skillnad.

Efter några år av olika kosthållningar (inga baljväxter, GI, god-only-knows) så känns det som att jag hittat något som funkar. För nu, i alla fall.

Och det är ju det som är viktigast.

glutenfria-pannkakor-recept
Glutenfria pannkakor med bovetemjöl, mandelmjöl och nyponskalmjöl.

18 kommentarer

 1. Gluten är egentligen inte bra för någon… Jag försöker hålla glutenfritt för hela familjen, även om de inte är lika känsliga som mig…
  Så skönt att du mår bättre i magen! :)
  Måste testa dina pannkakor nån gång! Låter sååååå goda! :)
  Ha en fin lördag!
  Kramar!
  //Lana

  Svara
 2. Låter som ett superrecept Sara! Jag använder också mycket nyponmjöl men föredrar det som är malt på hela nyponet, inte bara skalet. Då får man i sig extra mycket nyttigheter eftersom nyponfröna innehåller en massa bra fettsyror bl a. Ha en fortsatt fin söndag!

  Svara
  • Jag har läst att det finns de som reagerar på ”klipulvret” som finns i nyponet när man använder hela. Men det beror säkert på hur känslig man är :) Tål man det så är det ju säkert nyttigare, absolut!

   Svara
 3. Dina nyponpannkakor verkar helt galet goda, dem måste jag prova någon gång. Jag är alltid på jakt efter nya och nyttigare sätt att göra pannkakor på så det här låter perfekt! Jag har precis startat Bönbonanza; en bloggutmaning där jag bjuder in bloggare att laga något med baljväxter varje månad, utifrån ett tema. Bidra gärna där om du har lust!

  Svara
 4. Toppen!
  Själv löser jag glutenfria pannkakor så här:
  fyra små pannkakor (ser ut som american pancakes)
  1 banan
  1 ägg
  vispa
  Stek i kokosolja

  Svara

Skriv en kommentar.