Morots- och havreplättar med lingonkeso

Jag har något jag måste erkänna. Ja, något som är lite pinsamt faktiskt.

Morots- och havreplättar med lingonkeso

Jag är otroligt dålig på att steka pannkakor.

Jag vet inte varför, för jag har testat olika recept, försökt att ha tålamod till att låta pannkakan ligga tills den verkligen stannat… Hur jag än gör och hur bra telfonpanna jag än har, så går pannkaksfanskapet alltid sönder när jag vänder på den.

Så jag gör plättar istället. I vanlig stekpanna dock, så de blir lite charmigt ”rustika” (det betyder småfula). Men vad gör väl det, goda blir de i alla fall.

Det finns så mycket mer du kan göra med pannkakor och plättar än de vanliga med vetemjöl. Här har jag använt havregryn istället och även rivit ner morötter i smeten. Finriv morötterna om du vill gömma dem för barnen. Ett bra sätt att göra plättarna lite nyttigare! Servera gärna plättarna med lingonkeso för mer mättande protein och för att göra maten lite mer middag än efterrätt.

Morots- och havreplättar med lingonkeso (4 port.)

Morots- och havreplättar:

4 dl havregryn
6 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
200 g morötter, ca 2-3 st
Smör att steka i

Lingonkeso:

1 burk keso, ca 250 g
2-3 msk rårörda lingon (alt. lingonsylt)

Grovkrossa havregrynen med händerna. Blanda med mjölken, äggen och saltet till en smet som du låter stå och svälla medan du skalar och river morötterna. Blanda alltsammans till en smet. Stek små plättar på medelhög värme. Blanda keso och rårörda lingon och servera till plättarna.

Detta enkla recept tackar jag Sally som står bakom bloggen Skippa nudlarna för.

13 kommentarer

  • Ledsen för det sena svaret, din kommentar hade på något vis hamnat i bloggens skräpfilter…

   Ja, de kan vara kluriga att vända ändå. Jag har en bra, bredare stekspade där en hel plätt får plats – då går det enklare att vända!

   Svara
 1. Vet du? Ett extra ägg i pannkakssmeten kan göra underverk för hur vändvänliga de blir! Ersätt inte för mycket vetemjöl mot grovt mjöl heller, utan se till att ha i lite grann.

  Svara

Skriv en kommentar.