Fluffiga spenatplättar

När tankarna börjar vandra tillbaka till semestern, när man funderar över hur länge det kan regna egentligen, när livet är lite rörigt – då behöver man plättar. Plättar tröstar.

Nyttigare plättar med spenat

Dagens middagstips är plättar som blivit grönprickiga av spenat. Mixar du spenaten slät blir plättarna jämnt ljusgröna och lockande även för små barn. Bakpulvret ger spenatplättarna sin fluffighet och filen ger lite syra och en tyngd som är väldigt trevlig. Dessutom blir receptet himla enkelt att lära sig eftersom nästan alla ingredienser är fyra.

Till spenatplättarna åt vi en sallad med tomat, fetaost och färsk basilika. En burk bönor eller kikärter till också så hade middagen varit fulländad!

Spenatplättar (ca 20 st)

200 g spenat
4 dl dinkel-, vete- eller grahamsmjöl
4 dl filmjölk
4 ägg
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör/olja att steka i

Hacka eller mixa spenaten. Blanda med mjölet och vispa ner lite fil i taget, tills du har en smet utan klumpar. Vispa ner ägg och vänd ner bakpulver, salt och vitpeppar. Låt gärna smeten stå en stund. Stek små plättar (ca 1/2 dl smet/plätt) på medelvärme.

Recept på spenatplättar
Fluffiga spenatplättar
Med spenat i plättarna och tomat och fetaost till blir plättar en bra middag!

13 kommentarer

  1. Kanoners idé att ha spenat i plättarna (varför är plättar så mycket godare än pannkakor egentligen? Det kan man också fundera över) Borde ju funka även när man gör plättar på mandelmjöl, eller hur?

    Svara
    • Jag tror det har att göra med att det blir mer kant ;) Kanten är godast! Borde funka fint att addera spenat i ett bra recept på plättar med mandelmjöl :)

      Svara

Skriv en kommentar.