Mellandagspasta: Ost- & skinksås med senap

Ost- och skinksås med senap, pasta

Tänk att man ägnar så många timmar åt att bunkra upp inför, förbereda för och längta till de där 24 timmarna den 24 december varje år. Nu skulle jag kunna raljera på om materialismen och hur hypad julen är. Men jag är inte sån. Jag gillar julen. Jag älskar den. Jag älskar hur alla andra små och större problem på något sätt bara försvinner från folks sinnen för att de har huvudet fullt av julklappsfnulande, skinkletande och godisbakande. Finns väl inget annat i världen som får oss allihop så fokuserade mot samma mål. Ett överflöd av mat och familjemys är det som gör susen.

Visst är det ganska fantastiskt ändå?

Jag har haft en himla fin jul förresten. Hur har din jul varit? Precis som vanligt så råder det inköpsstopp här hemma, tills kylskåpet går att öppna utan att maten anfaller när man öppnar dörren. Är det likadant hemma hos dig?

Såhär efter jul kan det vara riktigt gott med lite pasta. En helt vanlig ost- och skinksås med jultwist av senap bjuder inte bara på julrestrensning utan dessutom på befrielse från matlagning som kräver massa eftertanke. Det är bar å åk.

Ost- och skinksås med senap (4 port.)

300 g julskinka (alt. kassler eller annan färdig skinka)
50 g smör
1/2 vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk senap, t.ex. skånsk
2 dl riven ost
En gnutta muskotnöt
Salt, peppar
(Färsk persilja att strö över)

Strimla skinkan. Smält smöret i en stor kastrull och pudra över mjölet. Vispa ihop till en klumpfri smet. Vispa ner lite mjöl i taget. Låt puttra knappt 5 min. Tillsätt senapen, osten och skinkan. Smaka av med en liten gnutta muskot samt salt och peppar. Strö eventuellt lite hackad persilja över.

Enkel mellandagspasta på julrester
Servera med valfri pasta. Men vilken pasta passar bättre såhär års än pasta(h)jul?