Matig fisksoppa med ris, tomat och timjan

Enkelt recept på matig fisksoppa med ris

Hur tycker du om din soppa?

Slät? Mycket bitar i? Eller kanske helst inte på ditt köksbord alls?

Jag äter gärna soppa både på längden och bredden och sörplar lika gärna på en matig soppa som en slät dito. Men är det bitar i, då ska de inte simma ensamma i ett hav av buljong. Nej, antingen en matig eller en slät soppa – inget märkligt mellanting, tack!

Den här soppan är det mycket godsaker i: stjälkselleri, fisk och ris i en buljong med smak av tomat, vitlök och timjan. Och ja, esset i rockärmen också förstås, som gör soppan sådär extra god. Esset – ajvar – ger god smak till så himla mycket. Älska ajvar!

Fisksoppa med tomat, selleri, timjan och ris (4 port.)

400 g fiskfilé (jag använde torsk men lax eller annan fisk funkar lika fint)
Salt, peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
Olja att steka i
2 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 dl ris (jag gillar basmatiris)
1 burk krossade tomater, ca 400 g
8 dl fiskbuljong (vatten + tärning/fond)
3 msk ajvar relish
2 msk pressad citron

Snabb aioli:

1 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
Salt

Blanda ingredienserna till aiolin, smaka av och ställ i kylen medan du gör fisksoppan. Tärna, salta och peppra fisken. Lägg åt sidan. Finhacka lök, vitlök och selleri och fräs i en stor kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpuré, timjan och ris innan du heller på krossade tomater, buljong och ajvar. Koka i 5-10 min tills riset är halvkokt. Tillsätt fisk och låt sjuda tills fisken är klar, ytterligare 5-10 min. Ta av från värmen och smaka av med citron, salt och peppar. Servera fisksoppan med aiolin och en god bit bröd.

Fisksoppa med tomat, timjan, selleri och ris
Detta enkla recept på fisksoppa är måndagens middagstips.


Idag bjuder jag också på ett middagstips inne hos Kinna – köfte med blomkålstabbouleh. Det är kryddiga köttfärsbiffar med bland annat ajvar och vitlök, serverade med en fräsch blomkålssallad med mycket persilja, mynta och citron. Låter gott, va? Kika in receptet hos Kinna! Hon kommer senare i veckan att gästblogga här – jag ser fram emot att se vad hon vill bjuda på!

Vill du också gästblogga här hos mig? Läs mer och hitta en tid som passar perfekt »

19 kommentarer

 1. Tycker som du; antingen matig eller slät, buljongsoppa var förr när det var grönsakssoppa i skolan ;-) Även en slät soppa kan vara matig,,, jag gillar när jag hittar lite sparrisbitar i den släta sparrissoppan, broccolibitar i broccolisoppan osv. Att bara ”sörpla” tycker jag inte om ;-)

  Kollade in ditt recept hos Kinna. Ser mycket gott ut (väljer dock bort lamm). Ska blomkålen och broccolin rivas rå? Antar att det inte gå när den är lätt kokt, men frågar för säkerhets skull…

  Och jag blev påmind om något annat… rödbetsbiffar har jag nog säkert inte ätit på 40 år!

  Svara
  • Visst kan en slät soppa vara matig även om den är helt slät också – med mycket grönsaker och kanske en skvätt grädde i.

   Nötfärs går lika bra i köften om du inte äter lamm. Blomkålen och broccolin rivs rå, alldeles riktigt!

   Rödbetsbiffar, vad gott! Har du ett bra recept på lager tas det tacksamt emot :)

   Svara
   • Vi menar nog olika saker, har bott lite för länge här nere nu kanske ;-) En slät soppa är för mig t.ex. just en sparrissoppa där det bara är sparrissmak, inte bara att soppan är redd…

    Du, om jag inte ätit rödbetsbiffar på 40 år så kan du utgå ifrån att jag inte har ett recept ;-) Antar att de var gjorda med finhackade rödbetskivor (små bitar var kvar, alltså inget ”finhackmos”). Blanda din köttfärs som vanligt och gör en liten provbiff och prova dig fram… Tror vi hade tärnad stekt potatis till och ett stekt ägg, lite à la pyttipanna alltså.

 2. Jag föredrar faktiskt slät. Sen går det över till mer av gryta för mig istället för soppa med matiga bitar. Men soppa är verkligen en favorit.

  Hörrö, det verkar gå bra med fiskätandet! Jag har bara några ynka månader på mig att laga till några recept med fisk som jag har lovat mig själv att göra den här veckan. Men jag lovar att leverera. Håller dock med du om att lax går fetbort, även om den är fet och nyttig!

  Fint inlägg hos Kinna!

  Svara
 3. Soppa är fin-fint! Din verkar hur god som helst. Ska faktiskt göra gulasch i veckan, tänkte jag… Har bara gjort på nötfärs innan men denna ggn tänkte jag ta och göra en ”riktig” på högrev. :-)

  Svara
 4. Bitar ska re va! Fast det kan också vara gott med en slät soppa som man sen toppar med en massa godsaker. Men det är klart, då blir det ju en soppa med bitar i igen…. :)

  Svara

Skriv en kommentar.