Mathavresallad med rödbetor & chèvrekräm

Vegetarisk sallad med mathavre

Herregud vad man kommer efter bara på några dagars platt-fall-ligga-i-soffan-illamående. Nu är jag lite mer människa (sömn och vila gör susen) men långt ifrån helt okej. Håller tummarna för provsvar som ger mer klarhet i det hela.

Vad jag ville komma till var att bara för att man mår dåligt i några ynka dagar så blir det totalkaos runtom en. Tresiffrigt med olästa mail på jobbet och dammtussar hemma som vi snart kan döpa och sätta koppel på. Men, men – det är inget som en kylig måndagsförmiddag i januari inte kan råda bot på.

Igår lagade jag mat för första gången på nästan en vecka – som jag längtat! Jag får lätt matlagningsabstinens, kan du också få det ibland?

Mathavresallad med rödbetor, spenat, valnötter och chèvrekräm

Till söndagens lunch blev det en vegetarisk sallad på mathavre, rödbetor, spenat, valnötter och chèvrekräm. Rödbetor och chèvre är ju klassiska smakkompisar i alla former. Rosmarinen ger dem en härlig knuff och tillsammans med mathavret blir det en rustik sallad med mycket smak!

Mathavresallad med rödbetor & chèvrekräm (3-4 port.)

3 dl mathavre
Schalottenlöksbuljong, alt. annan grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
500 g rödbetor
2 nävar valnötskärnor
Smör att steka i
1 msk färsk rosmarin
200 g bladspenat
Salt, peppar

Chèvrekräm:

200 g chèvre
1 dl crème fraiche (alt. turkisk yoghurt eller liknande)
(1 tsk honung)

Blanda ingredienserna till chèvrekrämen till en jämn röra, smaka av och ställ åt sidan medan du kokar mathavret i buljongen (se anvisningar och koktid på paketet). Dela de ansade och skalade rödbetorna i lagom stora munsbitar och koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande har bra tuggmotstånd. Under tiden, rosta valnötskärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta. Lägg åt sidan. Hetta upp en rejäl klick smör i en stor stek- eller traktörpanna. Lägg i rosmarinbladen och låt mjukna snabbt. Lägg sedan även i rödbetorna och låt dem steka i smöret någon minut. Tillsätt i spenaten och låt den sjunka ihop. Salta och peppra. Vänd i det färdigkokta mathavret och blanda om.

Servera salladen varm eller ljummen med chèvrekrämen och valnötskärnorna.

18 kommentarer

  1. Vilka fantastiska smakkombinationer! Såååå gott det låter! :)
    Hoppas du blir piggare och får svar på vad det kan vara för problem med tröttheten!
    Kramar!
    //Lana

    Svara
  2. Skönt att du är piggare, hoppas den spiralen fortsätter. Klart man får abstinens efter att laga mat. När den sätter in vet man att man börjar bli frisk :-)

    Det är ju med smak som med baken, den är delad. Jag går inte alls igång på dessa smaker. Tror att det kan bero på en överdos av rödbetor och chêvre som jag fick en nyårsafton. Sen dess är det liksom kört…

    Men väldigt nyttig och bra mat i krassliga tider. Fortsätta krya på dig!

    Svara
  3. Jag kan få sådan matlagningsabstinens när vi är borta att jag tvingar mig in i andras kök :-) Det är sådan avkoppling att pyssla i köket!
    Skönt att du är tillbaka på banan igen. Varför stannar inte allt annat upp när man är sjuk?! Du får njuta av att vara behöv eller kanske saknad när du plöjer genom alla mail. Dammtussarna är bara bra för hälsan!

    Den här rätten innehåller bara godsaker jag älskar!

    Svara
    • Det är nästan den bästa matlagningen – i någon annans kök. Då behöver man inte tänka på disken ;) Visst är det avkopplande att pyssla i köket!

      Ska se det som du, härlig inställning. Skönt att vara behövd :)

      Svara
  4. Instämmer med dig och de övriga… det är avkopplande med matlagning och bakning minsann! Hoppas provsvaren visar bra värden och att du piggar på dig. Mathavre är jättegott och i sallad är det perfekt!

    Svara
  5. Abstinensen känner vi absolut av, speciellt efter att man varit på semester en längre tid… Vi brukar alltid få ”mathallucinationer” och göra en lista på vad som ska kockas när vi kommer hem igen:)
    Hoppas verkligen du kan få veta vad som felar snart, det är inte alls kul att gå och känna sej så förbenat kass och hängig hela tiden!

    Rödbetor och chevre är helt i vår smak, rosmarin passar också så bra in, det har du helt rätt i.

    Krya på dej,
    kramar

    Svara
    • Semestern är precis ett sådant tillfälle! Då längtar jag mer efter hemmalagat mat än alla restaurangmat som det lätt blir när man är iväg. Hur skönt det än är att få maten serverad ;)

      Tack!

      Kram på er :)

      Svara
  6. Rödbetor, chevre och valnötter är ju något av det godaste som finns att blanda. Tänker att denna rätt kan bli supergod som tillbehör till ugnsbakad lax eller grillat kött också om man inte vill ha helvegetariskt.

    Svara

Skriv en kommentar.