Universalkuren till sjuka barn

Mat till sjuka barn

Vabruari my ass. Här kör vi vabril istället.

Hur tacklar man en unge som inte äter, egentligen? Hur brukar du göra? Tea har öroninflammation och dessutom hemsk hosta och ont i halsen, så matlusten har verkligen varit i botten. Hon är en ganska liten skit i vanliga fall och har inte så mycket hull att ”ta av” när hon blir sjuk.

Hon dricker inte välling, annars skulle ju det ha varit ganska bra att ta till under såna här perioder. Jag försöker i alla fall att koncentrera mig på att få i henne vätska och fett. Vätskan för att febern inte ska torka ut henne totalt och fettet för att få i henne mycket energi även om hon bara äter litegrann.

Jag har en universalkur som alltid funkar på Tea; smoothie. Gör jag den på frysta frukter eller bär och serverar den iskall, tycker hon att det är glass. Ganska sneaky, eller hur? Jag blandar gärna ner kokosolja och en näve havregryn i smoothien så att den blir lite mer mättande. Eftersom penicillin är lite starkt för magen undviker jag den suraste frukterna och bären och kör på lite snällare smaker. Mixar jag smoothien riktigt slät kan jag blanda i nästan vad som helst. Grönkål? Kör på. Men lite blåbär skadar ju aldrig, om du frågar henne…

4 krya-på-sig-smoothies från mig och Tea:

 • Banan, jordnötssmör, mjölk och kakao/vanilj
 • Mango, kokosolja, några pluttar fryst grönkål/spenat, vatten och vällingpulver
 • Blåbär, fet yoghurt, havregryn
 • Hallon (koka frysta!), cashewnötter, vatten, vällingpulver

Det här funkar på Tea. Jag hoppas att det funkar när ditt barn är sjukt också, men kom ihåg: i krig är alla medel tillåtna. Godismutor också. Det gör dig inte till en sämre förälder. (Plus att du kan äta upp godiset själv när ungen somnat, hurra!)

Nu laddar vi för långhelg och hoppas att vi får bli friska snart. Glad påsk!

2 kommentarer

 1. Olika varianter på grötsmoothie tycker jag är kanon! Istället för banan använder jag ibland avokado. Nu har min lille, peppar peppar, inte varit så sjuk men vägrar välling och tröttnade på vanliga gröten så för närvarande är grötsmoothie med äpple, kanel och aprikos det stående kvällsmålet! :) (med paltbröd för extra järn och rapsolja för extra fett) Men även rena frukt/bär-varianter är poppis till mellanmål!

  Hoppas verkligen hon kryar på sig snart!

  Svara
  • Tack Marinette, det verkar gå på rätt håll äntligen!

   Fryst avokado är smidigt, har du provat? Jag gillar att slipp bråka med den färska, de är ju så svåra att hitta lagom mogna, haha :D Låter som en grym kvällsmatssmoothie till din lille i alla fall :)

   Svara

Skriv en kommentar.