Marockansk kikärtsgryta

Marockansk kikärtsgryta, vegetarisk

Tagine schmagine. Det går lika bra att göra den här kikärtsgrytan i en vanlig stekgryta, om du – liksom jag – inte äger en sån där lergryta med toppigt lock.

Det här är en kryddig och lite het vegogryta med min absoluta baljväxtfavorit – kikärtan. Jag hade dadlar i grytan, för att ge den där goda sötman som bryter av så himla fint mot kryddorna. Har du inte dadlar hemma funkar annan torkad frukt eller kanske någon sked honung också bra. Eller så hoppar du över det helt enkelt, det funkar det också!

Jag serverade kikärtsgrytan med hirs, som har liknande konsistens och smak som couscous, men ett mycket trevligare näringsinnehåll. Du hittar hirs i lite större butiker, i min butik ligger den bland mjölet och de torkade bönorna. Våga testa!

Marockansk kikärtsgryta (6 port.)

1 gul lök
3 paprikor (gärna olika färger)
Smör/olja att steka i
3 vitlöksklyftor
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk kanel
1-2 tsk sambal oelek
2 tetror krossade tomater, ca 1 kg
5 dl vatten
10 torkade dadlar (alt. plommon eller aprikoser)
2 tetror kokta kikärter, ca 460 g avrunnen vikt
Salt, peppar

Finhacka löken och strimla paprikorna. Fräs mjukt i rikligt med olja. Tillsätt pressad vitlök samt koriander, spiskummin, kanel och sambal oelek. Vänd runt kryddorna i oljan innan du häller på krossade tomater, vatten och hackade dadlar. Låt koka ihop 10 min. Häll på de kokta kikärterna och låt dem koka med någon minut, så att de blir varma. Smaka av.

10 kommentarer

  1. En sån där lersak har vi stått och pillat på några gånger på IKEA, nog för att dom är fina men frågan är väl hur ofta en sådan används. Och platsen som finns i skåpen är lite väl dålig för att klämma in även en sån…
    Alltid trevligt med vegetariska rätter, och hirs säger du… det ska vi lägga på minnet!

    Kram på dej

    Svara
  2. Kanonbra recept – god och billig vardagsmat. Jag är lite feg så tog bara 5 hackade dadlar men tycker inte jag märkte av dem så mycket i slutändan? Nåväl. Bästa middagen så här långt den här veckan, tack för det :)

    Svara
    • Det rundar av smaken av kryddorna lite, det gör det. Men inte lika mycket om man bara har fem stycken förstås :) Kul att du gillade receptet, tack för din kommentar!

      Svara
  3. Mums så gott det låter o ser ut! Det här ska bli en middag nu i veckan åt mig o doggen:) . (hon är tokig i kikärter, lite knasig jycke;) ). Vilken härlig blogg du har! I’ll be back!

    Svara
  4. Jättegott! Tyckte t o m mannen som är lite skeptisk mot vegetariskt =) Kikärter 2 veckor i rad nu! Får se vad det blir för nåt nästa vecka?!

    Svara

Skriv en kommentar.