Mandelfisk med dill och citron

En snabb glimt i arkivet berättade för mig att jag inte bjudit på ett recept med fisk sedan november. November! Herregud. Jag ska ärligt säga att vi inte ätit så mycket fisk senaste tiden. Lusten har inte funnit där, helt enkelt. Ibland är det ju så, och är det något jag verkligen vill bejaka så är det matlusten. Jag tänker inte döda min matlust med att äta något jag inte är sugen på. Så är det bara!

Fiskgratäng med mandel, citron och dill

Men idag blir det fisk här på bloggen! Vilken skräll, va?! Här har du en lättlagad gratäng med generöst med dill, torsk, citron, crème fraiche och knaprig mandel. Vi åt fiskgratängen tillsammans med potatismos och en rejäl näve gröna ärter.

Tillsammans med jordgubbar och gräslök står doften av färsk dill på min topp 3 över matdofter som påminner mig om sommaren. Hur ser din topp 3 ut?

Mandelfisk med dill och citron (4 port.)

600 g torskfilé (alt. annan vit fisk)
Salt, peppar
1/2 citron
2 dl crème fraiche
1 dl finhackad färsk dill
1 näve flagad mandel

Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och pressa citronsaft över fisken. Blanda crème fraiche med dill och smaka av. Bred blandningen över fisken. Toppa med flagad mandel. Gratinera mitt i ugnen i 20 min.

Förresten: Här hittar du dagens inslag från Förmiddag i P4 Kronoberg (2:36).

12 kommentarer

 1. Men alltså, dina recept! Man vill göra allt!

  Den här fisken ska GARANTERAS testas!
  Jag gillar enkla, snabba vardagsrätter och den här passar nog perfekt till vår lilla 15-månaders här hemma!
  Tack för en toppenblogg med många bra och inspirerande recept!

  Svara
 2. Vi har en hel del torsk i frysen, tyvärr inte filé, men det kan den fiskande sambon snabbt ändra på ;-) och en gratäng är ju helt klart godast när den är (närmast) benfri.

  Jag håller med Therese, dina recept är enkla och snabba, oftas blir jag även påmind om en nästan glömd rätt och det är jag jätteglad för, så tack även från mig!

  Matdofter som påminner mig om sommaren är naturligtvis när det grillas korv eller kött, doften av en tallrik sill och färskpotatis med gräddfil och gräslök, och när det röks ål eller annan fisk… gud vad jag längtar ;-)

  Svara
  • Vilken lyx att kunna få hem färsk fisk när man behöver. Tack för dina snälla ord, kul att du gillar recepten! :) Åh ja, grillat – hur kunde jag glömma?! Doften av tändvätska och kött :)

   Svara
 3. Så jättejättegod !! fiskrätt, mild, mjuk och så det där härliga crunschiga krispet från mandeln. Mums! Tack för den (mkt bättre än skolans mandelfisk som jag ändå älskade).

  Serverade broccolimos till och gjorde egna mandelspån då de i affären hade ganska kort datum. Så jag köpte istället hel mandel, skållade och skalade dem och skivade dem i matberedaren. Det som inte gick åt till fisken eftertorkade jag i ugnen. Kanske sparade jag några ören på den proceduren också: ;)

  Svara

Skriv en kommentar.