Månadshandla ger oss mer tid över till annat

Nu har jag månadshandlat igen! Att månadshandla är en riktig vardagsräddare, sen Tea började på förskolan och ordet vardagspussel fick en ny innebörd. Många kassar med mat blir det – men oj oj oj så skönt det är när frys, kyl och skafferi är fulla.

Jag tänkte berätta hur jag tänker när jag månadshandlar och visa min handlingslista. Kanske kan det underlätta för dig, om du också vill prova att månadshandla?

Sara med månadshandlingen

Jag planerar inte exakta måltider för en månad framöver. Istället månadshandlar jag ungefär så mycket mat som jag vet att vi gör av med under 4-5 veckors tid och planerar måltiderna efter vad som sen finns hemma. Det enda vi egentligen kompletterar månadshandlingen med är färskvaror, som grönsaker och mejeriprodukter. Färskvaror som kan frysas månadshandlar vi, som kött till exempel.

Jag handlar all maten på nätet, himla smidigt tycker jag. Det går ju mycket fortare att låta någon annan packa, hehe. Kanske skulle vi kommit lite billigare undan om vi handlat i butik, men å andra sidan tycker jag det är lättare att jämföra priser när jag handlar online.

Eftersom vi dessutom slipper småhandla så mycket som vi annars gör, sparar vi i slutändan en hel del pengar på att månadshandla. Och så sparar vi ju en massa tid också, förstås. Det funkar superbra för oss!

Det här månadshandlar jag:

Vi är ju två vuxna och ett litet barn, men lagar också mat så att det räcker till matlådor. Det här brukar räcka till ca 4 portioner mat om dagen i 4-5 veckor för oss. Då äter vi inte frukost hemma om vardagarna. Utöver månadshandlingen kompletterar vi med färskvaror som grönsaker och mejeriprodukter.

Kött, fågel och fisk:

4 kg kött/färs/korv/bacon
1 kg kycklingfilé
2 kg kycklingklubbor eller andra delar
2 kg fisk

Mejeri/kyl:

2 pkt smör
2 pkt Bregott
2 pkt tofu

Bröd:

4 paket bröd, olika sorter
2 pkt knäckebröd

Fryst:

6 stora påsar frysta grönsaker
6 pkt hackade, frysta örter
6 pkt frysta bär
1 stor påse färdig pytt i panna

Skafferi:

8 pkt krossade/passerade tomater
2 stora tuber tomatpuré
8 pkt kokta bönor/ärter
1 pkt torkade linser
2-3 sorters nötter/frön
2 pkt kokosmjölk
2 pkt kaffe
300 g nudlar
3 kg pasta
2 kg ris/gryn
1 pkt havregryn
1-2 påsar mjöl
2 flaskor rapsolja
1 flaska olivolja
1 burk kokosolja
1 flaska pressad citron
1 flaska pressad lime
1 stor flaska japansk soja
Kryddor

Hushåll:

Plastfolie, hushållspapper, kaffefilter, rengöringsmedel, blöjor, schampo och dyl.

Månadshandlat

Hur och när handlar du mat? Berätta!

14 kommentarer

 1. Vi försöker veckohandla på helgen men en del veckor går det sisådär.. Det går i vågor. Älskar att ha veckan utstakad med veckomatsedel och allt inhandlat men ibland är vi knappt hemma på hela helgen. Vi försöker vara tillåtande mot oss själva, en kväll i veckan struntar vi i matlagning och äter youghurt/gröt och smörgås och köper mat ute dagen efter. Jag pendlar nästan två timmar om dagen så det är skönt att slippa tänka på mat en gång i veckan

  Svara
  • Det är ju så, vissa veckor går det bara inte ihop! Jag tycker det låter väldigt klokt att inte ha för höga krav på sig själv vad gäller maten (och mycket annat), det blir bara trist och stressigt om man hela tiden har det som ett svart moln över sig.

   Svara
 2. Hela hösten handlade vi från ica, och hämtade i butik eller fick hemleverans. Sparade så mycket tid. Nu i sommar har det varit lite slappt på den fronten. Men vi ska snart sätta igång att handla på nätet igen, älskar det för det sparar så ofantligt mycket tid i vår familj och det blir betydligt mycket lättare att få ihop vardagspusslet. Vi ska försöka handla på måndagar/tisdagar när veckoerbjudande från willys och ica kommer och hämta det på onsdagar. Nu har även vår willys börjat med upphämtning/hemleverans av mat så man kan välja vilken butik man vill handla ifrån. Jag brukar försöka göra matsedel utifrån butikens erbjudande och andra nya/gamla recept så det blir en bra kombination. Vad brukar er matbudget ligga på?

  Svara
  • Sommaren blir ju ofta lite mer spontan – det kan vara skönt, men visst är det skönt med rutiner också?! Måste kolla upp det där med Willys, älskar att handla där men har inget Willys i närheten nu. Månadshandla där kan ju funka dock :D Tack för tipset.

   Ang. månadsbudget så brukar månadshandlingen inkl. blöjor och dyl. hamna på ungefär 3000:-. Utöver det handlar vi mjölk och grönsaker för några hundra. Har inte hundra koll på vad det brukar landa på totalt om jag ska vara ärlig ;)

   Svara
 3. Jag är sämst på framförhållning å fantasi, men innan semestern har evi någorlunda ordning på veckorna där alla i familjen(4 stycken) fick bestämma varsin dag. Å så handlade jag efter det å sen till helgen. Nu är det kaos å tråk igen å 3 dagar av 3 denna veckan har jag stått för idéerna å lagandet. Dock helt utan å handla..?! ‍♀️

  Svara
  • Ibland är det ju härligt att kunna laga mat på det man har hemma och slippa handla, men det kan bli lite konstiga kombos :D Det är värt SÅ mycket att hitta en rutin som passar för en själv/familjen. Mycket i vardagen kretsar ju kring maten på gott och ont. Har du provat att månadshandla?

   Svara
 4. Har aldrig varken vecko eller månads handlat. Under småbarns åren skiftade jag. Fick tid att handla när det inte var mkt folk fm eller senare på kvällen. Nu för tiden handlar jag när jag behöver ngt, Under mottot affären är öppen varje dag vill jag kan jag handla varje dag. Jag går eller cyklar ofta till affären och då kan jag inte ta allt på en gång. Så lite vardags motion gör mig glad.

  Svara
 5. Älskar såna inlägg! Tyvärr är vi dåliga på planering och storhandling, men försöker verkligen bli bättre! Också en liten familj med 2 vuxna å 1 litet barn å 2 katter, tack för tips

  Svara
 6. Nu har jag läst och det skulle säkert funka fint för oss också. Problemet är ju att M jobbar borta i veckorna så blir ju himla mycket mat över till mig, hehe. Även om han tar matlådor med sig ibland. Och så har vi en del viltkött också. Men då behöver man ju bara minska mängden inköp kött…
  Jag ska absolut ta till mig den här listan. Jag behöver definitivt bli bättre på att inte överhandla och då är ju din lista toppen!! Tack Sara!

  Svara
  • Minska på hur mycket kött du köper, om ni har mycket hemma. När du handlat någon gång, märker du hur mycket ni gör av med och kan justera inköpslistan till nästa gång. Det är ju basvaror som håller länge, så det kan säkert funka för er ändå!

   Svara
 7. Hej!
  Tack för en inspirerande blogg!
  Jag tycker själv att det är kul med mat o behöver ordning o reda. Jag skriver veckomatsedel som jag handlar efter. Planerar en vecka framåt på ons o handlar på Tors efter jobbet då jag ändå jobbar sent (till 19). Så tycker inte att det tar så mycket av min tid egentligen. Tors kväll missar jag ändå barnen, 2 och 6 år då dom sover när jag kommer hem. Hade jag åkt hem hade jag säkert bara landat i soffan ändå. Och så skönt att kyl, frys o skafferi är uppfyllt med färsk mat till helgen :-)

  Svara
  • Hej Anne! Så skönt att du hittat en lucka varje vecka, när det passar att handla :D Det är ju de där luckorna när man ändå bara hade hamnat i soffan – precis som du säger – som man måste hitta och göra något vettigare av så man slipper stressa så mycket andra tider. Även om det är nyttigt att ta det helt lugnt ibland också förstås :)

   Svara

Skriv en kommentar.