Mac’n’cheese med bacon

Rätt eller fel, men mat gör mig glad. När mitt uppbrutna mammahjärta gråter över inskolningen på dagis så finns det mat som tröstar bättre och mat som tröstar sämre. Knäckemacka med ost tröstar dåligt. En färgglad sallad med massa godsaker i tröstar bra. Mac’n’cheese likaså.

Mac’n’cheese med bacon måste väl ändå vara ultimat, klassisk comfort food?

Mac'n'cheese med bacon

Den här formen med mac’n’cheese med bacon och nötter gjorde jag till middag häromdagen. Gammaldags makaroner i en krämig sås med lite, lite hetta från cayennepepparn och en ost som lagrats så länge att den luktar härligt skunkigt. Och så täcket förstås, knaprigt med strimlat bacon och valnötter som blev över från någon julmiddag. Men vilka nötter som helst går bra i din mac’n’cheese! Godast smakar makaronigratängen med en krispig sallad och några tomatklyftor.

Tre tips för att få en riktigt god mac’n’cheese:

  • Osten! Blanda gärna sorter. Vanlig hårdost, mozzarella, ädelost, parmesan…
  • Såsen! Mycket ostsås. Det ska vara riktigt krämigt innan det går in i ugnen, för makaronerna absorberar ännu mer av såsen i ugnen.
  • Täcket! Knaprigt täcke. Kontrasten mellan de krämiga makaronerna och ett knaprigt täcke är galet bra. Här har min mac’n’cheese toppats med ett täcke av knaprigt bacon och nötter.

Laga nu det här till middag och berätta om du blev lite gladare efteråt. Det är en order!

Mac’n’cheese med bacon (4-6 port.)

2 pkt bacon, ca 280 g
2 dl nötter
7 dl makaroner
50 g smör + smör till formen
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
250 g riven ost (blanda gärna sorter)
1 krm muskotnöt
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk franska örter
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 250°. Strimla bacon och stek det nästan knaprigt. Hacka nötterna. Koka makaronerna. Smält smöret i en annan kastrull. Vispa ner mjölet så du får en klumpfri massa. Häll på lite mjölk i taget under vispning och vispa sedan hela tiden medan såsen kokar upp. Låt koka 3 min. Blanda ner osten och kryddorna. Smaka av. Blanda såsen med makaronerna och häll i en smord, ugnsfast form. Toppa med bacon och hackad nötter. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 min eller tills din mac’n’cheese har fin färg.

Mac'n'cheese
Makaronigratäng med ost och bacon

Prova också: Vegetarisk mac’n’cheese med broccoli

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.