Mac’n’cheese med broccoli

Inspirationen är inte på topp just nu, det måste jag motvilligt erkänna. Men så är det ju för alla ibland. Bebisen i magen tar upp både mycket tid både i tanken och rent praktiskt med förberedelser, så det finns inte så mycket tid kvar att filosofera över mat som jag normalt sett gör. För det närmar ju sig nu, snabbare än jag hunnit tänka. Nu är hen ju egentligen ganska färdigbakt, även om jag gärna ser att hen stannar inne sina 9 sista veckor och växer till sig, lagrar fett och blir stark.

Det blir ju bättre så.

Ungefär som en mac’n’cheese – den är ju egentligen klar redan innan den varit i ugnen, men den blir ju bättre om den får den där sista touchen av ugnens grillvärme.

Recept på mac'n'cheese med broccoli

Jag använde fullkornsmakaroner och hävde ner en drös broccolibuketter i pastan för att få lite näring i denna annars ganska bruna middag. Riktig comfortfood, det här!

Blanda gärna ostsorter i din mac’n’cheese om du har lite olika skalkar hemma: vanlig hårdost, mozzarella, parmesan, ädelost… You name it!

Mac’n’cheese med broccoli (4-6 port.)

7 dl makaroner
Salt
500 g broccolibuketter
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
300 g riven ost (blanda gärna sorter)
Vitpeppar
En gnutta muskotnöt
(En gnutta cayennepeppar)

Sätt ugnen på 250°. Koka makaronerna i rikligt med saltat vatten. När knappt 5 minuter återstår av koktiden, släpp ner broccolibuketterna och låt dem koka med makaronerna. När broccoli och makaroner är riktigt al dente, häll över dem i ett durkslag medan du gör ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet så du får en klumpfri massa. Häll på lite mjölk i taget under vispning och vispa sedan hela tiden medan såsen kokar upp. Låt koka 3 min. Blanda ner 2/3-delar av osten och låt den smälta i såsen. Smaka av med salt, peppar, muskot och eventuellt lite cayennepeppar. Lägg pastan och broccolin i en smord, ugnssäker form och häll ostsåsen över. Toppa med resterande ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 min eller tills den har fin färg.

Bakom kulisserna
… Och bakom kulisserna ser det ut såhär just nu. En höggravid kvinna uppflugen på en köksstol. Inga konstigheter.

6 kommentarer

  1. Det ser ju iallafall ut som om du något så när kommer i närheten av tallriken ;-)

    Din Mac’n’cheese ser jättegod ut!

    Svara

Skriv en kommentar.