Morotssoppa med linser

13-åringen i mig kommer fram och jag skäms för vad jag har i matlådan på jobbet: kålsoppa. Jag vet inte varför, men för mig känns det som att jag lika gärna kunde ha dukat fram varmt vatten som jag kokt med ett skärp. Som fattighjon gjorde förr, du vet. Soppan är god, men innerst inne vet nog alla att jag hellre hade köpt mat på stan eller haft med mig något roligare i matlådan. Men mat är dyrt.

Min planering i januari har varit värdelös. Något har ätit upp matkontot och jag drivs nu till ”gratismat” som kålsoppa för att täcka upp dagarna mellan att pengarna tog slut och att lönen kommer. Suck. Med lite planering hade vi kunnat äta bättre hela månaden, så det kommer jag att ha som mål nu i februari! Hur har det gått för er med matplaneringen och budgeten i januari?

Lins- och morotssoppa

Något som vi alltid har hemma är röda linser. Det går att använda till så mycket, för att få det lite mer matigt och mättande. Linserna ger en tjockare soppa och tillsammans med morötterna och kryddorna blir den här soppan silkeslen, sött och lite kryddig.

När våren kommer ska jag odla kryddor i köksfönstret. Då gör jag den här soppan igen och toppar med färsk koriander eller persilja och en klick citronyoghurt.

Ah, våren. Jag längtar.

Lins- och morotssoppa (4 port.)

500 g morötter
1 gul lök
Smör/olja att steka i
1 1/2 dl röda linser
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
13 dl grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
2 dl crème fraiche
Salt, vitpeppar

Skala och skär morötterna i jämnstora slantar. Hacka löken och fräs den mjuk. Blanda sedan ner morötter, linser, chilipulver, spiskummin och buljong. Koka soppan ca 20 min, till morötterna är mjuka. Blanda ner crème fraiche och mixa soppan slät. Smaka av.

11 kommentarer

   • Supergod var den!! Glömde dock koriandern. Hm. Däremot toppade jag med lite ädelost. Ett (16 år) av tre barn åt och gillade den. De andra två (14 och 10) vägrade smaka. :-P
    Skulle passa toppen som förrätt på vilken lyxmiddag som helst!

   • Kul att du och din äldsta gillade soppan! Smakar du inte vet du ju inte vad du tycker så jag låtsas att de andra gillade den också ;) Koriander nästa gång!

 1. Men du, jag gillar kålsoppa jättemycket, kokar massor av vår egenodlade kål på hösten och fryser in… Har aldrig reflekterat över att mina jobbarkompisar skulle tycka att det var ”fattigmat”. Så spännande hur olika man upplever mat

  Svara
 2. Underbar soppa!! Supergod, snabblagad och ”billig” med ingredienser man alltid har hemma. Den perfekta soppan helt enkelt :)

  Svara

Skriv en kommentar.