Lasagne i långpanna

Lasagne är ju nästan GODARE i matlådan än när den är nylagad. Och det, kära vänner, är anledningen till att lasagne är världens bästa storkoksmat. Vår frys stoltserar just nu med inte mindre än fem portionsbitar med lasagne och då har vi ändå ätit av den här lasagnen två dagar i rad redan.

Storkok av lasagne

Tycker du om lasagne? Många tycker att det är svårt att få till ostsåsen bra – mjölet och mjölken bränner ju lätt fast och såsen kokar över, blir klumpig eller smakar konstigt.

Mitt tips för att undvika en bränd ostsås är att 1) använda en stor gryta och 2) använda riktigt mycket smör i såsen. Om du ändå inte vill göra ostsås så kan du ersätta ostsåsen med en blandning av crème fraiche, keso och riven ost. Det blir också gott och väldigt enkelt att göra.

Lasagne till många

Lasagne kan ju varieras nästan hur som helst. Jag gjorde en riktigt klassisk lasagne den här gången. Köttfärssås med timjan, krossade tomater och oxfond, en krämig ostsås och ett generöst lager riven ost ovanpå hela härligheten. Det här receptet ger en lite fastare lasagne som är lätt att skära i bitar och lägga i matlåda. Egentligen gillar jag en riktigt krämig, nästan rinnig lasagne bäst – men vad gör man inte för att ha en snygg låda med sig på lunchen?

Lasagne i långpanna (ca 10 port.)

Köttfärssås:

3 gula lökar
Smör/olja att steka i
1 kg nöt- eller blandfärs
1 msk timjan
2 pkt krossade tomater, ca 800 g
5 dl vatten
3 msk oxfond (alt. 2 buljongtärningar)
1 msk kinesisk soja

Ostsås:

100 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
500 g riven ost
1 gnutta muskotnöt

500 g lasagneplattor
Salt, peppar

Hacka löken. Bryn färsen och fräs den hackade löken tills den är mjuk. Blanda med timjan och häll på krossade tomtater, vatten, fond och soja. Låt koka åtminstone 20 min. Smält smöret till ostsåsen. Vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Vispa ner lite mjölk i taget och se till att vispa ur alla klumpar. Låt koka under omrörning 3 min. Rör ner det mesta av osten och låt den smälta. Smaka av båda såserna innan montering. Sätt ugnen på 200°. Bottna en ugnsfast form (ca 30*40 cm) med ett lager köttfärssås och fortsätt med lasagneplattor, ostsås och mer lasagneplattor. Fortsätt varva ingredienserna tills de är slut. Avsluta med sås och resten av osten. Gratinera något under mitten av ugnen 30-40 min.

2 kommentarer

  1. Gjorde två formar lasagne och fryste in igår (ej körda i ugnen). Perfekt mat att plocka fram när man inte hinner laga något. Mitt tips till ostsåsen är lägre värme och längre tid. Brukar börja med den samtidigt som köttfärssåsen för då står du redan vid spisen och såsen bränner inte fast.

    Svara
    • Ja det är ju perfekt att bara ta fram och köra in i ugnen. Jag brukar göra den färdig och frysa in i portioner, men det är mest för att vi oftast behöver mat i frysen som man kan ta med som lunch på jobbet. Bra tips med ostsåsen också, toppen!

      Svara

Skriv en kommentar.