Kycklingfilé i ugn med glöggsås

Sås! Vem älskar inte SÅS? Vad som helst (okej, nästan) blir gott om du har en god sås till. Om du då gör den här kycklingen till, gör det ju inget att även kycklingen blir god av att tillagas i såsen. Den blir så mör och god… Dessutom är det inte svårare än att slänga kycklingfiléerna i såsen, stoppa in i ugnen och vänta.

Middagstips advent, kyckling i glöggsås

Efter ungefär en halvtimme i ugnen, är kycklingfiléerna och såsen klar och du har hunnit både fixa tillbehör och städa undan under tiden. Enkelt nog för vilken vardag som helst – gott nog för vilket gästande sällskap som helst.

Om du vill ha en lite tjockare sås, kan du hälla över såsen från ugnsformen till en kastrull, koka upp och reda av med en matsked vetemjöl i mjölk och koka 5 minuter. Men det är bara för utseendets skull, smaken är lika oemotståndligt god direkt ur ugnen!

Kycklingfilé i glöggsås i ugnen (5-6 port.)

1 kg kycklingfiléer
Salt, peppar
3 dl grädde
2 dl glögg
2 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk kycklingfond

Sätt ugnen på 175°. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, salta och peppra. Blanda resterande ingredienser och häll glöggsåsen över kycklingen. Ugnsstek kycklingen tills innertemperaturen på köttet är 72°, ca 30 min.

Glöggsås till kyckling
Kycklingfilé i gräddsås, recept

Vi åt kycklingfiléerna i glöggsås till matvete och haricots verts. Tea åt en STOR portion, precis som sin mor och far. Lika bra att använda hela kilot med kycklingfiléer på en gång, det gick åt.

Har du druckit någon glögg än? Vi öppnade julens första flaska i tisdags – på lucia – och skrev årets julkort under tiden vi drack. Så himla mysigt! Jag älskar ju ”saftglögg”, alltså glögg utan alkohol… Starkglöggen lämnar jag till någon annan!

3 kommentarer

    • Kul att du provade receptet! Kycklingfilé är färdig vid 72°, men det är noga med var i kycklingfilén man sätter termometern förstås. Hoppas det blev gott!

      Svara

Skriv en kommentar.