Kyckling med panengcurry

Paneng? Panang? Penang? Ju mer jag tänker på det, desto osäkrare blir jag på vad det heter egentligen. Men en sak är säker: här har du gott käk!

Jag beställer (nästan) alltid kyckling med panengcurry när jag äter på Växjös thaihak. Det är en krämig gryta med kokosmjölk som inte är så het att det ryker ur öronen utan alldeles lagom för en svennebanan som mig.

Kyckling panengcurry, recept

Hittar du riktig panengcurrypasta, använd det. Röd currypasta, som jag använt, hittar du i de allra flesta matbutiker. Välj de nötter du gillar bäst eller har hemma – jordnötter eller cashewnötter funkar bäst men även andra nötter går bra. Är du allergisk utesluter du nötterna, förstås! Sockret ger en god smak, men går att utesluta om du vill.

Kyckling med panengcurry (4 port.)

500 g kycklingfilé
200 g champinjoner
1 paprika
1 zucchini
1 dl nötter
Olja att steka i
3 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
2 dl vatten
1 msk socker
1-2 msk limesaft
Fisksås (alt. salt)
(4-5 basilikablad alt. 2 salladslökar)

Strimla kyckling, champinjoner, paprika och zucchini. Mixa nötterna fint. Stek kyckling och grönsaker på hög värme. Tillsätt nötter och rör om. Tillsätt currypasta och låt den fräsa i olja någon minut. Häll på kokosmjölk, vatten och socker och blanda om noga. Låt koka 5-10 min. Smaka av med lime och fisksås eller salt. Toppa eventuellt med strimlad basilika eller salladslök. Servera med ris.

8 kommentarer

  1. Peng, pang eller vad som helst, gott är det i alla fall. Vi har inte ätit thaimat ute (eller hemtaget) på evigheter, finns inget bra ställe i vår lilla stad som man kan hämta på kvällarna tyvärr, så när det ska vara thai till middag så får vi göra det själv…

    Svara

Skriv en kommentar.