Kyckling- och broccolipaj i långpanna

Med den här kycklingpajen lanserar jag en ny kategori på bloggen: storkok! Där tänker jag samla recept på middagar som är lätta att göra i många portioner och frysa in. Matlagning att sysselsätta sig med en helg eller ledig kväll, som kan underlätta stressiga vardagar eller passa bra i matlådan. Hoppas att ni kommer att gilla det!

Recept på kycklingpaj med broccoli

Kycklingpaj med broccoli var alltså dagens middagstips. Paj går utmärkt att göra i långpanna. Eftersom pajen blir så låg, påverkas inte tillagningstiden i ugnen något. Jag har använt en vanlig långpanna till ugnen till min kycklingpaj, ca 30*40 cm. Gör du i en mindre form så blir pajen högre och kan behöva en längre stund i ugnen. Det tar givetvis en liten stund att strimla kycklingen, trycka ut pajdegen och fixa äggstanningen, men i det tar inte särskilt mycket längre tid att göra en stor kycklingpaj som att göra en liten!

Jag tycker att paj är perfekt mat att ha med i matlådan till jobbet. Om det krisar går det ju faktiskt att äta pajen kall till och med… Godast tycker jag att kyckling- och broccolipajen är ljummen, med en tomatsallad till.

Jag blandade grahams- och vetemjöl i pajdegen för att få lite mer näring och fibrer. I äggstanningen använde jag kvarg istället för t.ex. mjölk eller grädde. Kvargen ger en fastare äggstanning med lite mer syra och är dessutom inte så fet.

Kyckling- och broccolipaj i långpanna (10-12 port.)

Pajdeg:

3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
250 g kallt smör
1-2 msk vatten

Kyckling- och broccolifyllning:

800 g tillagad kyckling
500 g broccoli
500 naturell kvarg
6 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
7 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°. Blanda mjölsorterna med salt och tärnat smör. Rör snabbt ihop till en fast deg och ställ kallt. Under tiden strimlar du kycklingen i små bitar. Skär broccolin i små buketter och koka 2 min i saltat vatten, tills den nätt och jämnt mjuknat. Tryck ut pajdegen jämnt i långpannan. Förgrädda mitt i ugnen 10 min. Blanda kvarg med ägg, salt, peppar och riven ost. Fyll det förgräddade pajskalet jämnt med kyckling och broccoli och häll över äggstanningen. Grädda kycklingpajen mitt i ugnen 45 min eller tills den har fin färg och är fast i mitten.

Smör till pajdeg
Kyckling och broccoli
Kläm snabbt ihop pajdegen och sätt kallt. Under tiden pajdegen vilar, kan du strimla kycklingen och koka broccoli till pajfyllningen.

Långpanna med pajdeg
Med hjälp av fingrarna eller en kavel, tryck ut pajdegen i långpannan. Förgrädda i 200° i 10 min.

Kycklingpaj med ostkräm i långpanna
Sprid ut kycklingen och broccolin i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda sedan i 200° i 45 min.

Paj till många
Den här kyckling- och broccolipajen räcker till 10-12 rejäla portioner. Vi har fryst in halva pajen i portionsbitar. Kommer att smaka fint en annan dag!

6 kommentarer

  1. Receptet later mycket gott och den nya kategorin tycker jag är jättebra! Ibland är man ju sugen pa olika rätter ocksa och just da är det väldigt bra att ha portionsbitar/mindre portioner infrusna.

    Svara
  2. Toppen med den nya kategorin!!! Jag brukar avsätta en dag på helgen emellanåt och laga mat som är bra att ha till matlådor så sådana här recept är jag Tacksam för. Supertack för dina veckomatsedlar också, så mycket inspiration o tips.

    Svara

Skriv en kommentar.