Kyckling carbonara och en tävling med fina priser!

Pasta med kyckling, ost och vitlök

Carbonara – finns det någon som inte gillar det? En rätt med så många ”måsten”. Det är väl en hädelse, men jag har ändå i lite grädde i äggblandningen. Det blir godare så, tycker jag.

Ja, sen har jag kyckling i den här carbonaran också, istället för fläsk eller bacon som det brukar vara. Kyckling är ju lite snällare mot min kropp och vår miljö än rött kött och så blir det så himla gott med knaperstekt kycklinglårfilé i carbonaran. Lårfilén är lite fetare än bröstfilén, så den blir så där härlig krispig…

Mmmh, du vet vad jag snackar om!

Tävla om en årsförbrukning av svensk kyckling

Svensk Fågel har just nu en tävling inne på Allt om Mats sajt, där du bland annat kan vinna en hel årsförbrukning av svensk kyckling. Det blir mycket kyckling carbonara, det! Allt du behöver göra är att gå till tävlingen och rösta på mitt recept.

Tävla nu

Jag köper alltid svensk kyckling. Ja, svenskt kött överlag. Det känns lite galet att importera en massa grejer som vi redan har i Sverige, tycker du inte? Köper vi svenskt så slipper vi kanske ha en massa lastbilar körandes på vägarna genom hela Europa för att få käk på bordet. Plus att vi stödjer en svensk bonde. Det är bara win-win, tycker jag.

Det jag är sämst på att handla svenskt är väl grönsaker, men det finns ju så få svenska grönsaker under vintern och våren… Frysta grönsaker löser det problemet för det mesta, men inte alltid.

Hur tänker du kring svensk mat när du handlar?

Recept på kyckling carbonara

Jag körde på fullkornsspagetti i min carbonara, men rent receptmässigt funkar det förstås lika bra med vit pasta. En riktigt lagrad ost är det enda rätta i den här kycklingcarbonaran! Parmesan vore förstås gott, men jag valde en svensk prästost istället.

Och nej, det är inte Instagram-läge under matlagningen, just sayin’… Snabbt, snabbt måste såsen blandas med pastan. Okej. Redo?

Här kommer receptet på kyckling carbonara:

Kyckling carbonara (4 port.)

450 g kycklinglårfilé
Smör/olja att steka i
Salt, svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
400 g spagetti, gärna fullkorn
3 ägg
1 dl grädde
2 dl finriven, långlagrad ost
(Färsk persilja)

Skär kycklingen i små tärningar, och stek dem tills de är riktigt krispiga. Salta och peppra under tiden och pressa ner vitlök mot slutet. Koka spagetti och vispa under tiden ihop ägg, grädde och finriven ost. Spara en mugg av pastavattnet innan du häller av pastan och blanda sen snabbt ner äggblandningen i spagettin. Späd eventuellt med lite pastavatten för en krämigare sås. Till sist, blanda ner kycklingen och toppa med lite färsk persilja, om du vill.

Kyckling kräver ren skärbräda

Fina träskärbrädor i all ära, men rå kyckling ska skäras på plastskärbräda. Jag köpte ett par såna här tunna skärbrädor för lite sen. De kostar nästan ingenting, så jag kan byta ut dem till helt fräscha skärbrädor oftare.

Carbonara ingredienser
Steker kyckling

Kyckling istället för bacon

Du kan inte annat än att älska mat som innehåller så här få ingredienser och blir så god på så kort tid!


3 kommentarer

  1. Älskar carbonara! Tyvärr blev den här lite för smaklös. Borde ha tagit parmesan iallafall och inte satsat på frysrensning med att ta vanlig riven herrgårdsost :)

    Svara

Skriv en kommentar.