Kvällsmat – underskattat vardagsmys!

Vi har varit i Göteborg i helgen, Daniel och jag. Luktat på tvålar inne på Lush, ätit världsgod burgare på Burgersson och nyvakna åkt hiss tillsammans med Elsa Billgren med make. Dessutom hann vi träffa min allra finaste göteborgska vän en liten stund OCH tågen gick (nästan) som de skulle.

Allt som allt, en himla bra helg alltså. (Trots att den egentligen bara var en trösthelg för göteborgshelgen vi blev snuvade på i december.)

Middagstips: kvällsmat
Kvällsmat

När vi kom hem igårkväll hade hotellfrukosten hunnit sjunka ner och vi började bli hungriga igen. Men det är ju som bekant ganska jobbigt att vara iväg på ledighet (ehe…) så någon middag orkade vi faktiskt inte ge oss i kast med.

Nej, istället gjorde vi kvällsmat. Ja, du vet – stekt korv, ägg, mackor… Och varm choklad förstås. Alltid varm choklad. Äter ni sån mat ofta? Det gör inte vi. Varför? Ingen aning!

När jag äter sånt här så kommer många år av söndagskvällar med hela familjen runt bordet tillbaka till mig. Den knirrande furusoffan, pappa på andra sidan köksbordet med sitt te där påsen fått ligga i koppen i säkert en kvart, jag och Jessie som fyllde på koppen med choklad med kall mjölk för att inte bränna våra känsliga barnatungor… Och så mamma i den där lila morgonrocken som doftar så som bara mamma gör.

Underskatta inte de där middagsstunderna med hela familjen runt bordet. Och underskatta för guds skull inte enkla saker som en alldeles vanlig kvällsmat. Korv, ägg, macka och varm choklad – det är allt som behövs.

Kikärtsröra/hummus med gurkmeja och sesamolja

Kikärtsröra, smörgåspålägg
Ägg, prinskorv, macka, varm choklad

På mina mackor hade jag en kikärtsröra med gurkmeja, citron och sesamolja. Kikärtsröran har jag gjort flera gånger tidigare och använt både som kräm till sallad och dipp till grönsaksstavar och nachos. Receptet kommer från Ann-Louise, men jag utesluter tahinin och använder sesamolja istället för olivolja. Sinnessjukt gott!

Kvällsmat med Daniel
Kvällsmat, stekt ägg i paprika

Från en annan skön bloggböna fick jag tipset att steka ägg i en paprikaring. Kul idé tyckte jag och blev förstås tvungen att testa. Att mina inte blev lika snygga som originalet skyller jag på 1) att min paprika var för liten och 2) att klockan var sent en söndagskväll. Gott blev det i alla fall, snyggare än att bara steka ägget rakt upp och ner och så blev det ju lite extra grönt (okej, rött) på tallriken också.

Nej, underskatta inte vanlig kvällsmat, där måltiden som helhet är viktigare än maten på tallrikarna. Det är vardagslyx för mig.

14 kommentarer

 1. kvällsmat är ett av de få ord som jag verkligen inte kan uttala på annat sätt än på dalmål, och i dalarna betyder kvällsmat middag. alltså den maten du äter på kvällen. så när jimmy frågade mig en gång om vi skulle äta kvällsmat till middag (alltså, mackor, varm choklad etc, samma sorts kvällsmat som du menar som kvällsmat) så tyckte jag att han var helt dum i huvudet… men nej, vi äter det alldeles för sällan. framförallt så dricker vi varm choklad alldeles för sällan. får bannemej passa på nu innan det blir vår!

  Svara
 2. Haha, angående kommentaren ovanför (Pernilla) så är jag från Dalarna och säger kvällsmat om det som man äter på kvällen, dvs. middag för andra. :P Kvällsmat är för mig det naturliga ordet, middag är för mig mer en tillställning, att bli bjuden på en middag liksom. Kul det där med vad man har för associationer till ord. För övrigt tycker jag att din variant på kvällsmat lät himla mysig och god. Jag skulle nog kalla det mer kvällsfika när det är varm dryck och smörgåsar inblandat. ;)

  Svara
  • Haha gud vad märkligt hur det kan skilja sig ändå :) Jag undrar om det bara är ni dalänningar som säger kvällsmat till middag eller om det är fler? Men kvällsfika, det är ju typ lite plock framför tvn… Typ lite frukt och te ;)

   Svara
 3. Kvällsmat har vi också alltid sagt här nere om just mackorna som är som ett lite lättare mål på kvällen. Känns precis så som du beskriver det förr också, alla samlade tillsammans, ingen som satt framför någon dator, med telefonen i handen eller framför tvn, utan alla åt tillsammans.
  Ibland händer det att vi fortfarande äter kvällsmat, men eftersom vi äter middag först vid 7 på kvällen så blir det oerhört sällan som kvällsmaten dukas fram.

  Svara
  • Samma här, men jag ska försöka komma ihåg att göra det oftare. Bra kylskåpsrensning också! Med lite ägg och grönsaker blir det lika bra som en ”riktig” middag :)

   Svara
 4. Skönt inlägg. Dina ord är så sanna. Ta vara på det som finns i vardagen. Jag kan inte nog understryka det. Kvällsmat och mys var inget för vår familj när jag var liten och just därför uppskattar jag det med min familj nu. Kram!

  Svara

Skriv en kommentar.