Krispig tofu med svampsås

Tofu är en märklig liten skursvamp. Eller hur? Tidigare har jag inte riktigt förstått mig på tofu och mest tyckt att den är smaklös och konstig. Jag fick ett tips någon gång om att frysa tofun, tina den och sedan krama ur vätskan. Då kan den suga åt sig massor av smak – precis vad tofu saknar! Har du provat att marinera tofu på det sättet?

Krispig tofu med svampsås

Här marinerade jag tofun med soja och kryddor och vände den sedan i majsmjöl för att den skulle bli krispig – litegrann som en schnitzel. Perfekt istället för kött i en ”vanlig” middag med ris och sås. Såsen, i det här fallet, en god svampsås.

Vi åt tofun och svampsåsen med ris och grönkålssallad med äpple.

Krispig tofu med svampsås (4 port.)

400 g fast tofu, fryst
2 tsk salladskrydda
1/2 dl kinesisk soja
1 dl majsmjöl
Olja att steka i

Svampsås:

250 g champinjoner
1 rejäl klick smör
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk majsstärkelse
Kinesisk soja
Salt, vitpeppar

Tina tofu. Krama ur vätskan och skär i jämntjocka skivor. Blanda krydda med soja och vänd sedan tofun i detta och därefter i majsmjöl. Stek tofun tills den är varm och krispig. Skiva champinjonerna. Stek dem i generöst med smör tills de mjuknat. Häll sedan på grädde och koka upp medan du skakar ihop vatten med majsstärkelse. Häll ner blandningen i såsen under omrörning medan såsen tjocknar. Smaka av med soja, peppar och eventuellt lite salt.

2 kommentarer

  1. Hej! Tack för en jättebra blogg! Har fått många tips som jag ska testa nu. Är nyfiken på att testa detta recept också men måste fråga. Kan man använda något annat i stället för majsmjöl? Funkar vanligt vetemjöl eller potatismjöl? Mvh Elin

    Svara
    • Hej Elin! Jag har inte provat, men kan tänka mig att potatismjöl också borde fungera. Vetemjöl är inte lika krispigt. Jag får prova. Berätta hur det blev om du provar!

      Svara

Skriv en kommentar.