Dubbelstuvade makaroner – de krämigaste du ätit

Vilken mat minns du som bäst av maten som lagades hemma när du var liten? Jag sätter min högra arm på att det inte är de där avancerade middagarna som stod på bordet när mamma hade svettats i timmar för att imponera på svärmor…

Jag minns precis hur jag och syrran satt i kökssoffan och bad mamma och pappa att hälla kallvatten i den heta nyponsoppan. Mackor med makrill i tomatsås, korv i småbitar och ketchup… Det var mysigt. Enkelt. Det är sånt som sätter sig.

Mamma gör grymma stuvade makaroner också. Länge har jag struntat i att stuva makaroner själv, för att de aldrig blir riktigt som mammas. Sen har jag försökt att få dem likadana ett bra tag också. Men utan att jag sitter i den där kökssoffan igen, kommer väl makaronerna aldrig att smaka riktigt likadant, inser jag nu.

Recept på stuvade makaroner

Hur gör du stuvade makaroner? Normalt sett gör du ju antingen mjölkstuvade makaroner ELLER häller på en redning efteråt. Mamma gör litegrann både och. Dubbelstuvade makaroner, alltså! Krämigt värre.

Receptet är kanske lite luddigt, men det här är ändå hundra gånger o-luddigare än de instruktioner jag fick av mamma en gång i tiden. Du får gå lite på känsla här, okej? Det här är alltså min variant av mammas stuvade makaroner och när du får in feelingen är de de bästa makaronerna du ätit.

Dubbelstuvade makaroner (4 port.)

11 dl mjölk
5 dl makaroner
Salt
3 msk vetemjöl
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
1 nypa socker

Koka upp 1 l mjölk under omrörning. Blanda ner makaroner och salt. Koka på medelvärme tills makaronerna är mjuka och har sugit åt sig den mesta mjölken men det fortfarande är rinnigt. Vispa ihop resterande mjölk med mjöl, peppar, muskot och socker. Rör ner redningen i makaronerna och koka ytterligare 3 min tills stuvningen tjocknat. Häll eventuellt på lite extra mjölk om det blir för tjockt. Smaka av.

Krämiga stuvade makaroner

3 kommentarer

  1. Åh vad längesen det var jag åt stuvade makaroner, och mums vad gott det var. Åt detta med hemmagjorda köttbullar och fick flashbacks till barndomen :)

    Svara
  2. Kokar makaronerna för sig och gör en vitsås som jag blandar ner makaronerna i. Salt, vitpeppar, strösocker och en skvätt grädde. Till det hemgjorda (helst, fast när det är brottombrottom så blir det färdiga) köttbullar Brukar koka extra mycket makaroner och värma upp i en stekpanna med köttbullarna, samtidigt. Blandar även i lite av stekskyn från köttbullarna. Faktiskt godare än dagen innan

    Svara

Skriv en kommentar.