Krämig risotto med svamp och parmesan

Visste du att det går att göra risotto på vanligt grötris? Nu har vi nästan inget grötris över hemma, eftersom vi har ätit vår beskärda del av risgrynsgröt i jul. Men jag kan ju ”råka” köpa mer grötris, för att få en anledning att göra risotto. Det är ju så förbaskat gott.

Recept på risotto med svamp

Risotto är inte svårt att göra och det tar inte så värst lång tid heller, men du behöver röra om i risotton nästan hela tiden för att den ska bli sådär krämig som är så himla härligt.

Att passa en risotto handlar i det stora hela om att hälla på vätska, låta den koka bort och upprepa proceduren tills riset är färdigkokt och du tycker att risotton är lagom tjock och krämig. Det är en ganska skön sysselsättning för en trött hjärna efter en lång arbetsdag, tycker jag.

Risotto med svamp och parmesan (4 port.)

1 gul lök
300 g färsk svamp, t.ex. champinjoner
Smör/olja att steka i
1 l vatten
1 tsk timjan
3 dl risottoris/grötris
3 msk grönsaksfond (alt. 2 buljongtärningar)
2 dl finriven parmesan
Salt, peppar

Finhacka lök och skiva svamp. Hetta upp fett i en stor panna och fräs tills löken och svampen mjuknat. Koka under tiden upp vatten. Blanda ner timjan och ris i svampen och fräs 1 min. Häll på kokande vatten och fond tills det täcker. Låt koka på medelvärme under omrörning. När risotton är krämig häller du på kokande vatten tills det täcker igen och fortsätter så tills risotton är krämig och riset är färdigkokt, ca 20 min. Rör ner parmesan och smaka av.

Risotto med svamp och parmesan
Tea tummen upp

Tea gillade risotton och åt en STOR portion tillsammans med vita bönor.

I flera år i rad har vi gjort risotto som tillbehör till huvudrätten på nyårsafton. Nu är det nyårsplanering som hägrar här hemma igen.  Några vänner och deras barn kommer hit, så det kommer att bli fullt ös på ett helt annat sätt än det var innan barnen kom in i bilden. Kanske äter vi risotto, kanske inte. Hur ska du fira in 2017?

2 kommentarer

Skriv en kommentar.