Snabb och krämig svamprisoniotto

Jag älskar risotto. Röra, röra, röra och sen bara sleva i sig den där krämiga härligheten tills magen står i fyra hörn. Men det krävs ju ett jäkla rörande i den där risotton för att den ska få rätt krämighet och det engagemanget kan jag faktiskt inte riktigt lägga på maten vissa dagar.

Därför älskar jag också risonipasta. Risformad pasta som sköter sig själv och kokar färdigt på typ 10 minuter är en perfekt vardagsersättning i risotton, om du frågar mig.

Risoniotto med svamp

Krämigt blir det ändå, med grädden, osten och stärkelsen som pastan släpper ifrån sig. Här har jag gjort en risoniotto med svamp och mjukstekt lök – allt i en gryta för minimal disk.

Vi åt risoniotton med grönsallad, en ruska färsk timjan och morötter som fått gå i ugnen med olivolja, salt och timjan på hög värme tills de fått fin färg men fortfarande är lite krispiga i mitten. Med tanke på insatsen om typ 10 minuters arbete så tycker jag att det här blev en riktigt fin vardagsmiddag.

Svamprisoniotto (4 port.)

300 g champinjoner
1 gul lök
Smör/olja att steka i
1 l grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
400 g risoni
2 dl grädde
1-2 dl riven ost
Salt, peppar

Skiva svamp och hacka lök. Fräs i smör eller olja i en stor stekpanna. Häll på kokande buljong och blanda i risoni och grädde. Låt koka ihop tills pastan är al dente och har absorberat den mesta vätskan. Rör ner ost och låt smälta. Smaka av.

Svamp och risonipasta, recept

4 kommentarer

  1. Jag och hela familjen älskar verkligen dina recept! Har kommenterat det tidigare och vill göra det igen. Du förtjänar verkligen uppmuntran.

    Svara
  2. Wow vilken underbar vardagsvariant av risotto! Så krämig och god och extremt lättlagad. Serverades med sallad och brysselkål. Mums :)

    Svara
    • Härligt att höra! Herregud, du hittar så mycket gamla godingar i receptarkivet. Recept jag knappt kommer ihåg själv. Det har ju blvit en del genom åren :)

      Svara

Skriv en kommentar.