Köttbullar med ölgräddsås

Middagstips husmanskost, köttbullar

Jag hittade det här receptet på inne hos Sofie och för en gång skull blev det av att jag testade ett recept jag läst om istället för att lägga det på hög för framtida behov. Men det är kanske inte så konstigt – du hör ju – köttbullar i ölgräddsås. Oemotståndligt.

Köttbullar är husmanskost i sitt esse!

Jag gör mina köttbullar på blandfärs och utan ströbröd eller liknande, då tycker jag att köttbullarna blir godast och saftigast! Nötfärs går också bra att göra köttbullarna på, om du hellre använder det. Såsen är en gräddsås som fått smak av öl. Den runda grädden trivdes verkligen med den lite beska ölen – varför har jag inte testat det innan? Annorlunda och väldigt gott, till och med för mig som annars inte dricker öl.

(Det här är för dig, Niklas! Hoppas att Sandra gillar det också.)

Köttbullar med ölgräddsås (4 port.)

Köttbullar:

1 gul lök
Smör/olja att steka i
500 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1/2 dl grädde

Ölgräddsås:

2 dl öl (jag använde ljus lager, men testa gärna en annan öl du gillar)
2 msk senap
2 1/2 dl grädde
1 msk kalv- eller oxfond
Salt, peppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör eller olja. Smaksätt färsen med löken, salt och peppar och bind ihop den med ägg och grädde. Rulla köttbullar och stek dem gyllene runtom. Lägg köttbullarna åt sidan. Häll öl i stekpannan och låt reducera till hälften. Tillsätt senap, grädde och fond och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av. Lägg ner köttbullarna igen och låt dem bli varma i såsen.

Ät med potatis, lingonsylt och pressgurka. Vi grillade broccoli i ugnen till också, gott!

Recept på köttbullar
Jag steker köttbullarna på ganska hög värme först och sänker sedan värmen, lägger locket på och låter köttbullarna sakta bli klara inuti. Då blir köttbullarna saftiga!

Köttbullar och gräddsås med öl

9 kommentarer

  1. Varför händer det så ofta här i din blogg att jag vill hoppa in i skärmen och börja äta direkt? Tror jag har svaret själv: du bjuder på goda nya vardagsrecept och klassiska rätter som piffats upp lite – och dina bilder är så bra!

    Förresten, vet du vad som smakar jättegott till köttbullar, sås och potatis? Mimosasallad! Urgott, men då avstår man bäst från brokkolin och pressgurkan ;-)

    Svara
  2. Ölgräddsås, spännande! Jag gör ibland portersås till makens köttbitar/köttgrytor… han tycker det är så gott så! Tänk att det kan bli gott fastän jag inte kan smaka något av det jag gör gällande de maträtterna… :) Jättefina bilder i inlägget kram!

    Svara
    • Ja, det funkar säkert med vegobullar till såsen med om du är sugen på att testa. Jag dricker inte öl men gillade ändå såsen, som sagt! :) Tack snälla, kram!

      Svara

Skriv en kommentar.