Kunglig korv, kumminsurkål och äppelmajo

Hemlagad mat ÄR godast. Men att sitta och insupa atmosfären på en restaurang är mysigt då och då. (Och så slipper man ju disken också – bara en sån sak.)

I somras öppnade det en korveria här i Växjö. Bra korv och bra öl. Ja, du hör ju – som gjort för en afterwork. Inredningen på Kunglig korv är rätt läcker och jag blir sååå sugen på att inreda med turkost glaskakel, mörkt trä och mönstrat klinkergolv…

kunglig-korv-vaxjo

daniel-kunglig-korv
kunglig-korv-kladdkaka
De har massa fräsiga ölsorter som Daniel provade ett par utav. Själv koncentrerade jag mig mest på den gigantiska portionen kladdkaka som vi delade på till efterrätt. Ja, vi åt ju korv också förstås. Jag valde en fläskkorv med kumminsurkål, äppelmajonnäs och senap.

Det var så gott att jag blev tvungen att göra en egen variant på samma rätt hemma för någon vecka sen. Jag ville addera lite potatis för att göra rätten matigare. Men potatiskok, korvstekning och surkålskokning… Nä, någonstans kring tre kastruller går gränsen för vad jag drar fram en vardagskväll, så jag slängde ner både korv och potatis på en ugnsplåt och körde in allt i ugnen istället. Man behöver ju inte göra det svårare för sig själv än man måste, menar jag.

Så, dagens middagstips är alltså korv, potatis, äppelmajonnäs, senap och en rejäl hög med surkål. Gillar du surkål? Varje gång jag äter surkål undrar jag varför jag inte äter det oftare. Serverad varm och kryddad med kummin är den himmelsk.

Jag använde en grillkorv med bacon och äpple denna gången. Använd den grillkorv du gillar bäst, men undvik gärna de allra kryddigaste korvarna just denna gången.

Korv, kumminsurkål och äppelmajonnäs (4 port.)

600 g grillkorv
800 g potatis
Salt, peppar
En skvätt olja

Surkål:

500 g surkål
2 tsk hel kummin
3 dl vatten

Äppelmajonnäs:

2 äpplen
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche

Senap

Sätt ugnen på 225°. Skåra korven. Skär potatisen i klyftor. Sprid ut korv och potatis på en plåt, salta, peppra, skvätt över lite olja och rör om. Stek mitt i ugnen i ca 30 min eller tills potatisen är mjuk helt igenom. Fixa tillbehören under tiden. Häll av spadet från surkålen och lägg i en kastrull tillsammans med kummin och vatten. Koka försiktigt i 15 min. Hacka äpplet och blanda med majonnäs och crème fraiche. Servera korven och potatisen med surkålen, äppelmajonnäsen och en klick senap.

Korv med surkål, potatis och äppelmajonnäs

Ikväll blir det inte heller hemmalagad mat, för vi drar iväg på julmarknad och en skön hotellnatt. Vart vi åker kan den som är nyfiken följa på Instagram. Ha en skön helg!

3 kommentarer

  1. Jag är barnsligt förtjust i surkål, faktiskt. Har tyvärr inte ätit det på ett tag pga magkatarr och gallsten men så fort bebisen är ute ska jag frossa till det, kan jag lova.

    Svara

Skriv en kommentar.