Kornotto med champinjoner och spenat

Risotto är en av mina favoritfredagsmiddagar, särskilt om den är fullproppad med svamp. Tänk en kantarellrisotto, ååååh…

Problemet är att jag inte riktigt är vän med den miljöpåverkan som ris har och dessutom är polerat ris ganska värdelöst ur näringssynpunkt. Av dessa anledningar äter jag inte äter ris särskilt ofta. Jag har tidigare gjort en lyckad risottovariant på quinoa, så när Katarina för en tid sedan skrev om risotto gjord på korngryn tände jag till direkt.

Vegetariskt middagstips med lågt GI, korn

Korngryn, som används här, är fiberrikt och mättar därför både gott och länge. Korn kan odlas i Sverige och kräver inte lika mycket av miljön som ris gör. Kornet blir härligt tuggigt och ger en lite grövre risotto än klassisk.

Väldans gott, tycker jag!

Kornotto med svamp (4 port.)

1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 gul lök
300 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
Smör/olja att steka i
3 dl korn
1/2 msk dijonsenap
2 dl riven ost
200 g bladspenat
1 knippe färsk persilja
Salt, peppar

Värm buljongen i en kastrull. Hacka löken och champinjonerna, pressa vitlöken och fräs alltsammans i en traktörpanna/stekgryta/stor stekpanna tills löken är mjuk och svampen sjunkit ihop. Häll på kornet och fräs ytterligare 1 min innan du häller på den varma buljongen och låter koka under lock i 30 min, tills kornet är färdigkokt. Rör om några gånger under tiden. Blanda ner senap, ost, bladspenat och hackad persilja. Låt spenaten sjunka ihop, blanda om och smaka av.

Kornotto - Nyttigare risotto

Nu när jag har hela korngryn hemma har jag funderat på om jag skulle ta mod till mig och göra PÖLSA! Har du ätit pölsa någon gång? Ja, pölsa alltså, inte att förväxla med dansk pölse. Pölsa är en tämligen osexig middagsrätt: En grå gegga bestående av korngryn, inälvor, ister, lagerblad och lite annat… Jag har inte ätit pölsa sedan någon berättade vad det är i, men det smakar ganska gott om jag minns rätt. Borde ju gå att göra på färs istället för inälvor och ister… Vad tror du? Har du testat?


Idag gästbloggar jag hos livsnjutarna Neta och Peppe och bjuder på vegetariska enchiladas med bönchili. In och lär känna det här go’a paret – en blogg du inte vill missa.

Vill du att jag ska gästblogga hos dig också, eller vill du gästblogga här hos mig?
Läs mer om att gästblogga här »

14 kommentarer

  1. Jag undrar om det inte är matkorn du använder i ditt recept. Obehandlad korn tar över en time att koka. Den sist nämna blir också geggigare vilket passar utmärkt till kornotto! Det gäller bara att ha mycket tid till lagningen… Det är någonting jag vill prova i framtiden.

    Svara
    • Vet du att jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte kommer ihåg! Det var så längesen jag gjorde detta nu. Men det matkorn jag har hemma nu kokar klart på bara 10-15 min. Jag måste helt enkelt laga detta igen snart! :)

      Svara

Skriv en kommentar.