Kokospanerad fisk med citron- och ingefärssås

En vecka in i det nya livet som ett barn på förskolan innebär, inser jag att ekorrhjulet plötsligt kan ta tvärstopp på grund av tre stora bokstäver: VAB. Ingen sådan i sikte än (peppar, peppar), men såhär i februari går det inte låta bli att tänka på det. Tvätta händerna och hålla dig undan från folkmassor i all ära, men jag tycker att det allra trevligaste sättet att förebygga sjukdom ändå är att äta varierat och näringsrikt, för att få i dig allt som kroppen behöver för att hålla immunförsvaret fit for fight.

Det är ju lättare sagt än gjort att se till att planera för att maxa intaget av vitaminer och mineraler mitt i en redan späckad vardag. Jag vet, jag vet. Jag hoppas att du får inspiration till varierad vardagsmat här på bloggen, det är i alla fall mitt mål. Och variation – det kommer du väldigt långt med, min vän.

Kokospanerad fisk, sötpotatis och citron- och ingefärssås

Att då och då byta ut din vanliga potatis mot en sötpotatis är ett av ungefär en miljon olika sätt att variera maten enkelt. Jag gillar att köra sötpotatis i klyftor i ugnen tills de är riktigt krispiga längs kanterna och mjuka inuti. Jag bara blandar med olja, salt och peppar och steker i 225° tills de är mjuka. Här serverade jag sötpotatisklyftorna med fisk som jag panerat med kokos och en kall, frisk sås med citron och ingefära.

Med lite extra citron på fisken och en stor bunte grönsallad hade vi en näringsrik middag på bordet, med lite variation på både innehåll och smaker jämfört med de vanliga fiskpinnarna. Förutom det, blev det ju en väldigt snygg middag på köpet. Och det är inte fel, det heller.

Kokospanerad fisk med citron- och ingefärssås (4 port.)

Kokospanerad fisk:

1 dl vetemjöl
Salt
Zestet av 1 citron
2 ägg
2 dl kokos
500 g torskfilé
Smör/olja att steka i

Kall citron- och ingefärssås:

1 tumme färsk ingefära
1/2 citron
1 dl grekisk yoghurt
1 dl crème fraiche
Salt

Blanda vetemjöl, salt och citronzest på en tallrik, uppvispat ägg på en annan och kokos på en tredje. Torka av fisken på ytan och vänd först i mjölblandningen, sen i ägget och sist i kokosen. Låt ligga och torka till sig medan du blandar ihop riven ingefära med resten av ingredienserna till såsen. Stek fisken runtom, cirka 3 minuter per sida.

Panerad fisk med kokos

Hur förebygger du sjukdom nu under influensans högsäsong?

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.