Kokos- och cashewkyckling med spenat

Kokos- och cashewkyckling med spenat

Far, jag kan inte få upp min… Ja, kokosnöt alltså!

I helgen var jag hemma hos min syster och av ren nyfikenhet så köpte vi en kokosnöt. En halvtimme senare så hade vi dragit fram både hammare, mejsel och borrmaskin men kokosnöten var äntligen knäckt. När man dricker kokosvatten direkt ur ett hål i en kokosnöt så blir man automatiskt en skäggig Tom Hanks och förflyttas till den öde ön i Castaway. Ganska häftigt. Fast i ärligheten namn så smakade det inte så mycket. Har du också kämpat med att öppna en kokosnöt, eller kan du det ultimata sättet att öppna dessa hårdingar på?

Kokosnöt
Kokosnöt

Inspirerad av kokosnötsknäckandet i lördags, svängde jag igår ihop en kycklingrätt med kokos och cashewnötter. Det blev gudomligt gott! Receptet hittade jag i en gammal GI & Hälsa som jag hittade i tidningshögen hemma. Det innehåller ganska mycket spenat, som bidrar med färg, nyttigheter och matighet. Jag åt rätten med en vitkålssallad, medan herrn i huset kompletterade med basmatiris.

Kokos- och cashewkyckling med spenat (4 port.)

600 g kycklingfilé
Salt, peppar
Smör/olja att steka i
50 g cashewnötter
2 vitlöksklyftor
1 dl kokosflingor
2 krm spiskummin
2 krm gurkmeja
2 dl grädde
200 g färsk bladspenat

Dela kycklingfiléerna i stora bitar. Salta och peppra. Stek i en stor stekpanna eller traktörpanna tills kycklingen fått lite färg och nästan är klar. Under tiden, mixa cashewnötter och vitlök. Blanda ner cashewnötter, vitlök, kokosflingor, spiskummin och gurkmeja i stekpannan. Låt steka med i ytterligare ett par minuter. Häll på grädde och låt koka ihop i fem minuter. Lägg i bladspenaten och låt den sjunka ihop – vilket den gör kraftigt. Klart!

Enkel kyckling med cashewnötter, kokos och spenat

18 kommentarer

  1. Nu (ursäkta uttrycket) skiter jag i att min skrivare fortfarande skriker ett mer färg, för det här låter otroligt gott och skrivs ut bums! Även om potatis är det som tar upp sås bäst så föredrar jag – som herrn i huset – ris till kycklingrätter.

    Svara
  2. Detta är något som både jag och Mannen skulle sätta i oss på rekordfart, med ris till. Vitlöken skulle nog få stryka på foten men med alla de andra smakerna så blir det nog toppen ändå.

    Matrepubliken fick också med sig en kokosnöt hem för inte så länge sedan. Hon hittade tydligen en instruktionsvideo för öppnandet och kom fram till att några slag med hammaren runt om var lösningen:
    http://matrepubliken.se/2012/october/far-jag-kan-inte.html

    Trevlig och god måndagskväll – den mesta vardagen av veckans alla dagar – eller hur?

    Svara
    • Hälsa mannen att den skarpa vitlökssmaken försvinner när vitlöken fått koka/steka en stund, det blir bara lite mustigare! :)

      Ah, slag runtom alltså! Det ser ut som att det är bra mycket enklare än metoden vi gav oss på ;)

      Trevlig måndagskväll till dig också, det vardagligaste av dagar :)

      Svara
    • Quornfiléer fungerar med all säkerhet mycket bra :)

      Jag inser att vi gav oss på helt fel ände av kokosnöten och att det inte behöver vara så krångligt som vi tyckte… Nästa gång ska jag briljera ;)

      Svara
  3. Skulle just till att tipsa dej om att knacka på den, men såg att Lotta redan varit framme:) Vi tycker det är absolut det bästa sättet också, lycka till nästa gång det beger sig.
    Men nej, det där vattnet inuti nöten smakar inte mycket, däremot låter det (och ser ut som) som att denna kycklinggrytan gör det!

    Svara
  4. Det blev inte av att laga denna rätt förrän igår… men oh vad gott det var!

    Samtidigt fick jag efter 12 år veta att min sambo inte gillar kokos något vidare ;-)
    Mitt tips till er läsare där ute i ”bloggosfären” – testa mer recept och ni lär känna era nära och kära *g*

    Svara
    • Grönpepparkyckling är ju också gott visserligen, men har du tillfälle så tycker jag verkligen att du ska testa kokos- och cashewkycklingen – den är sååå god! Berätta gärna vad ni tyckte om du testar!

      Svara
      • Nu har vi testat! Den blev jättegod! Det blir mycket mer kokossmak när man använder ”riktig” kokos istället för kokosmjölk. Det har jag inte tänkt på innan. Upptäckte att cashewnötterna var slut, så vi körde med jordnötter istället och det funkade bra.

      • Åh vad roligt att höra, Sara! Kan tänka mig att kokossmaken blir väldigt framträdande då. Kanske man rentav ska skippa kokosflingorna i grytan då. Men då missar du den härliga konsistensen de ger… Och kokos är ju gott så :)

Skriv en kommentar.