De bästa halvfabrikaten

Koka köttbullar

… Är hemmagjorda halvfabrikat! Att rulla och koka köttbullar är ett bra underhållning en regnig dag. Eftersom jag kokar dem, är det bara att ge dem lite fin stekyta när det är dags att äta. Nu har jag ett helt gäng såna här i frysen. Hur bra som helst!

Jag gör mina köttbullar utan lök för det mesta, mest för att jag är lite lat. De ser lite bleka och sorgliga ut innan stekning, men blir kanonfina när de får lite yta. Kokningen gör att du bara behöver bryna på dem lite fort, så de fortfarande är så där saftiga och underbara. Till jul gör jag köttbullarna med kryddpeppar, långt i förväg för att slippa det mitt i julstressen.

Älskade, älskade köttbullar. Världens bästa mat? Här kommer receptet:

Kokta köttbullar (ca 50 st)

2-3 l kraftig buljong, t.ex. ox- eller schalottenlöksbuljong (vatten + fond/tärning)
1 kg blandfärs (50/50)
2 tsk salt
2 krm peppar
1 1/2 msk senap, t.ex. grovkornig skånsk
2 ägg
1 1/2 dl grädde
Smör att steka i

Koka upp buljong i en stor kastrull. Under tiden, blanda färsen med kryddorna och bind sedan ihop smeten med ägg och grädde. Forma lagom stora köttbullar och släpp efterhand ner dem i den kokande buljongen. Lägg inte i för många i taget. När köttbullarna har kokat några minuter flyter de upp till ytan. Låt koka någon minut till. Känn efter, när köttbullen känns ganska fast och ”studsig” är den klar är fiska upp. När alla köttbullarna är färdigkokta kan du lägga undan de du eventuellt inte ska ha just nu. Vid servering bryner du snabbt köttbullarna tills de får fin yta.

7 kommentarer

 1. Åhh, vi satte nästan kaffet i halsen när vi läste rubriken och såg bilden!!! Färdiga fabriksköttbullar, var vår första tanke – huha det är nog något av det västaste vi vet:) Men ditt tips är så in i bänken bra, så vi pustade snabbt ut.
  Vi brukar frysa in Håkans köttbullssmet, alternativt så gör vi som du – det är ju så smidigt sen.
  Löken låter vi gå med i köttkvarnen när köttet mals tillsammans med alla kryddorna, sjung enkelhetens lov och så ett bonustips, ner med smeten i en plastspritspåse sen är det bara att spritsa ut små bullar, plättlätt!

  Svara
  • Haha! Hade inte förväntat mig att färdiga köttbullar kom innanför tröskeln hos er. Nä, de är ju inte så goda – men visst köper jag det också då och då. Får skaffa mig en spritspåse, det är något jag aldrig ägt. Hehe :D Tack för att ni delar med er :)

   Svara
 2. Wow så smart och smidigt att koka köttbullarna och sen bara steka på dem vid servering. Jag brukar annars göra dem i ugnen a la Ernst men det här var nästan ännu smidigare. Nu blev de ju t.o.m helt runda :) Stort tack för tipset!!

  Svara
 3. Bästa köttbullsreceptet någonsin. Gjorde storkok och frös in inför förra förlossningen så var det så smidigt att värma sen då man inte hade tid och ork att laga mat. Buljongen använde jag sen till att göra brunsås på

  Svara

Skriv en kommentar.