Ketjap manis-kyckling

Jag måste varit lite snurrig i kolan när jag skrev senaste veckomatsedeln, för jag glömde helt och hållet bort att det är påsk denna veckan! Vi ska äta helstekt kyckling hemma hos syrran på långfredagen. Vad har ni för matplaner för påskhelgen?

Om du inte vill äta klassiskt påskbord – för ärligt talat, hur kul är det? – så skulle du kunna göra den här kalasenkla kycklingrätten. Världens enklaste att laga, men ändå god nog att bjuda middagsgäster på, tycker jag.

Ketjap manis-soja

Rätten bygger på en flaska med sån här soja – ketjap manis. Ketjap manis är en söt sojasås som inte alls är så salt som kinesisk soja, så tro inte att det är ett aprilskämt när du läser att du ska använda hela flaskan med soja i receptet nedan.

Lite sött och salt från sojan, rundheten från grädden och ett litet, litet sting av hetta från vitlöken och chilin. Det ska inte vara mycket chili utan bara litegrann sådär i bakgrunden. Det blir sååå gott, det här!

Ketjap manis-kyckling

Om du ska göra rätten till många görs den enklast i ugnen. Häll soja, vitlök och chili över kycklingfiléerna och stek mitt i ugnen tills kycklingens innertemperatur är 72°. Häll av sojasåsen i en kastrull, häll på grädde och koka tills såsen tjocknat. Om ni inte är så många som ska äta går det snabbare att laga ketjap manis-kycklingen som i receptet här!

Servera med ris eller ugnsstekta rotfrukter, en klick vinbärsgelé och sallad.

Ketjap manis-kyckling (4 port.)

700 g kycklinginnerfilé (alt. kycklinglårfilé eller tvådelade kycklingfiléer)
Smör/olja att steka i
1 vitlöksklyfta
1 nypa chiliflakes
1 flaska ketjap manis, 125 ml
3 dl grädde
(Maizena redning)
Salt

Bryn kycklingfiléerna tills de är lätt gyllene. Tillsätt pressad vitlök, chiliflakes, ketjap manis och grädde. Låt koka tills såsen tjocknat något och kycklingen är genomkokt. Red eventuellt med lite maizena om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.

9 kommentarer

  1. Tack för receptet,det ska jag prova i påsk.
    Det är lätt att glömma bort att det är Påsk,
    tiden går så fort.
    Glad Påsk

    Svara
  2. Skulle du kunna göra en hel-vegetarisk vecka igen som du har haft tidigare?

    Mvh hungrig, nybliven vegetarian och trogen läsare!

    Svara
  3. Här blir det inte mycket påskmat. Påskmat kommer vi till att ha på lördag till förrätt och sedan kommer det till att grillas.

    Idag torsdag är det bara jag och tjejerna hemma så då har de önskar himelskagrytan och till den blir det ris och sallad.

    Sedan får vi se vad helgen erbjuder för mat :-)

    Glad Påsk, Vicki

    Svara
    • Grillat är ju alltid gott, det passar bra när det varit så bra väder som idag! Hoppas det är fint väder imorgon också, så ni kan grilla!

      Svara

Skriv en kommentar.