Mellanmålsmuffins med keso, äpple och kanel

Halvvägs in i april tycker jag ju att infektionstiden för året borde vara över, men liten här hemma tycks aldrig få bli riktigt pigg. Just nu slåss hon mot en ihärdig hosta, feber och öroninflammation, så vi är hemma och försöker ta det så lugnt som en snart-tvååring tillåter.

Så vi leker med lera, läser bok och bakar litegrann, vilket ju faktiskt är väldigt mysigt trots allt…

Förra VAB-omgången (det har varit många nu…), bakade vi kesomuffins med äpple. De passar fint till mellanmål, de här matiga muffinsarna, för de är lite grövre och har bara lite sötma från äpplet. Vi tog med ett gäng muffins och lite god dricka ut i trädgården och hade minipicknick!

Det går fint att byta delar av mjölet mot t.ex. grovt rågmjöl. Vill du ha sötare muffins kan du givetvis söta med lite socker eller honung också. Keso och rivet äpple gör de här muffinsarna saftiga och goda. Jag använde rapsolja i muffinsarna för att klämma ner lite mer näring, men smält smör eller kokosolja går också bra.

Kesomuffins med äpple och kanel (12 st)

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
250 g keso
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl naturell rapsolja (alt. smält smör, kokosolja…)
2 äpplen

Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en bunke. Blanda keso, ägg, mjölk, olja och rivet äpple i en annan och blanda sedan ner de torra ingredienserna i de blöta. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 25 min.

Jag har provat ett gäng olika variationer på det här receptet på kesomuffins. En annan lyckad variant var den med parmesan och dill. Gott istället för en trött ostmacka till soppan. Om du sticker ner en körsbärstomat, oregano och lite strimlad skinka också, blir det ju lite som pizzabullar tänker jag. Och pizzabullar, det är ju fina grejer det!

4 kommentarer

Skriv en kommentar.