Kasslergratäng med chutney och ris

På försommaren förra året åkte jag och Daniel på sista-turen-innan-bebis-kommer-semester. Vi åkte över till Bornholm och bodde på bed & breakfast med en väldigt dansk man i receptionen, åt på restaurang där servitrisen blev så glad för dricksen att Daniel fick en spontan kram, kikade genom skottgluggar i gamla slottsruiner, lunchade med Mårtenssons och stannade på i princip varenda gårdsbutik i hela sydöstra Skåne. (Tur att Daniel är tålmodig med mig…)

Däribland Kiviks Musteri, förstås. Jag fick med mig allt möjligt hem, ställde in det i skafferiet och glömde bort det. Det var först för någon månad sen, när jag gjorde en välbehövlig skafferirensning, som jag hittade en burk med äppelchutney längst in. Den hade visst ett bäst för-datum. Hoppsan. Bara att använda upp allt direkt!

Kasslergratäng med ris och chutney

Äppelchutneyn hamnade i den här kasslergratängen där jag också varvade ner äppelskivor mellan kasslerskivorna. Med ris runtom i formen och chutneysåsen ovanpå har du hela middagen i en ugnsform.

Om du inte råkar ha äppelchutney på lut så kan jag tänka mig att det funkar minst lika bra med mango chutney som finns i de flesta butiker. Då kan du ju varva kasslerskivorna med mangoskivor istället. Exotic!

Kasslergratäng med chutney och ris  (4 port.)

3 dl ris
2 äpplen (alt. 1 mango)
500 g kassler
2 dl crème fraiche
2 dl äppelchutney (alt. mango chutney)
Salt, peppar
Riven ost

Sätt ugnen på 225°. Koka riset. Skiva frukten och kasslern tunt. Blanda crème fraiche och chutney och smaka av. Varva kassler och frukt i en ugnsfast form och lägg riset runtomkring. Häll över såsen och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 20 min.

6 kommentarer

 1. Åtminstone när jag gör falukorv i ugnen så är det äppelskivor i så varför skulle man inte kunna äta äpple ihop med kassler ;-) Låter gott! Annars förknippar jag nog kassler mest med ananas.

  Svara
 2. Och en himla trevlig lunch var det!
  Vi konstaterade just här om dagen att det är evigheter sen vi åt kassler, att ha chutney till låter väldans gott. Kanske vi också får ta en sväng till Kivik för ett inköp.
  Kram på er

  Och Charlotta, right back!

  Svara

Skriv en kommentar.