Krämig svartkålspasta med citron

Krämig pasta med grönkål och citron

När jag ser ståtlig svartkål i affären kan jag inte bara gå förbi utan att plocka med mig ett knippe. Har du ätit svartkål någon gång? Svartkål är kärleksbarnet mellan savojkålen och grönkålen, lite mindre krusig än grönkålen men annars lik den i både smak och användningsbarhet. Gör kålchips, använd i en pytt eller wok, stuva kålen eller gör en snabb och kalasgod kålpasta, som jag gjorde den här gången.

En näve valnötter smakar himmelskt gott på kålpastan, men några strimlor med en smakrik ost är inte heller tokigt som topping. Gör som jag och kör på båda, vetja!

Krämig svartkålspasta med citron (4 port.)

4 port. (fullkorns)pasta
2 l strimlad svartkål (alt. grön- eller savojkål)
1 gul lök
Smör/olja att steka i
En skvätt vatten
3 dl crème fraiche
2 msk citronsaft
Salt, peppar

Börja med att koka pastan. Gör såsen under tiden. Skär bort ev. grov stam på kålen och skär den sedan i strimlor. Hacka löken och fräs den mjuk i en stekgryta. Vänd ner kålen och häll på en skvätt vatten. Låt kålen fräsas mjuk och sjunka ihop under lock. När kålen sjunkit ihop, häll på crème fraiche och låt koka upp. Ta av från värmen och smaka av med citron, salt och peppar. Blanda såsen med pastan och servera på studs.

14 kommentarer

  • Ja, svartkål är finfint! Såhär i den krämiga såsen med citron tycker jag att kålsmaken inte blir så framträdande. Familjen kanske kan gilla det? Prova! :)

   Svara
 1. tror aldrig jag ätit svartkål ens… om inte någon av mina matbloggskollegor bjudit på det på nån träff nångång, men eftersom jag trodde att jag inte skulle gilla grönkål men nu gillar det som tusan så tänker jag att jag skulle gilla svartkål också!

  Svara
 2. Vi fock lite svartkål av en vän o jag har inte haft en aning om vad jag ska göra med den men nu ramlade jag över det här receptet och ska testa ikväll

  Svara

Skriv en kommentar.