Kalljäst bröd över natten

Finns det ett bättre sätt att börja helgen än med en lyxig frukost? På begäran från mina följare på Instagram kommer här ett recept på kalljäst bröd som du jäser i kylen över natten. Släng ihop på 5 minuter (max!) ikväll, baka ut på ett kick imorgon bitti och njut av en doft av nybakat som dröjer sig kvar i huset hela dagen.

Det här kalljästa brödet är märkligt tillfredställande att baka, men annars är jag verkligen ingen bagare utan föredrar att laga mat. Jag har bakat efter det här grundreceptet många (många!) gånger och det blir lika gott varje gång.

Enkelt recept på kalljäst bröd

Genom att kalljäsa bröd i kylen över natten hinner smakerna utvecklas på ett helt annat sätt i degen och det färdigbakta brödet får väldigt god smak. Du behöver inte knåda brödet heller utan bara dela i bitar och grädda. Brödet blir sådär bagerisnyggt och rustikt med snygga sprickor på den knapriga ytan.

Ställ in en oöm långpanna i den kalla ugnen. När du sätter in plåten med de kalljästa frallorna, häll ett glas vatten eller några isbitar på den heta långpannan och stäng snabbt ugnsluckan. Ångan gör att det tar längre tid innan ytan på brödet hårdnar och de kan jäsa bättre, bli högre och luftigare. Var inte rädd för att få rejält med yta på brödet. Det får hellre nästan bli bränt.

Recept på kalljästa dinkelfrallor
brod-i-gjutjarnsgryta

Experimentera gärna! I receptet på mitt kalljästa bröd utgår jag från vetemjöl och vatten, som är ett bra basrecept som du gärna får börja med att prova. När du känner dig varm i kläderna får du gärna experimentera med olika mjölsorter och degvätskor liksom andra extra ingredienser som nötter, frön, torkad blötlagd frukt och kryddor. Utgå från 5 dl degvätska (vatten, mjölk, nyponsoppa, filmjölk…) och anpassa mjölmängden efter hur degen blir. Olika mjölsorter binder olika mängder vätska. Degen ska bli kladdig och ganska lös men inte rinnig.

Redo? Nu bakar vi bröd!

Kalljäst bröd

25 g färsk jäst
500 g kallt vatten
2 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
1 1/2 tsk salt
600 g vetemjöl (+ extra till utbakning)

I en stor bunke, smula jästen och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl tills du har en kladdig och ganska lös deg. Strö lite mjöl över, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 12 timmar. Baka sedan ut enligt nedan.

Kalljästa frallor: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ en oöm långpanna i botten av ugnen och värm sedan ugnen till 275°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 10 lika stora bitar och snurra varje del runt sig själv till runda, tighta frallor. Knåda inte! Fördela på pappersklädda plåtar. Låt vila tills ugnen är varm. Ställ in plåten mitt i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta bottenpannan. Stäng ugnsluckan snabbt! Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.

Kalljäst bröd i gjutjärnsgryta: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ in gjutjärnsgrytan i nedre delen av ugnen och värm sedan ugnen till 250°. När ugnen är varm, häll degen i den heta grytan, lägg på lock och grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare 20 min tills brödet har fin färg.

lattlagat-kalljast-brod

kalljast-brod-inuti

52 kommentarer

 1. Jag bakar ALDRIG… men nu inom ett par veckor har jag t.o.m. skrivit ut ett recept på fluffiga frallor och jag har ”importerat” Manitoba Cream som man läser så mycket om. Vet inte vad som händer med mig just nu ;-) men jag skriver ut ditt recept också för det låter väldigt lätt och bra!

  Intresserar mig särskilt för brödet i gjutjärns-grytan; behövs det inget fett i den, eller så?

  Ha en riktigt bra påsk ♥

  Svara
  • Snart står du och bakar bröd för fulla muggar, låter det som! :)

   Nej, inget fett behövs i gjutjärnsgrytan. Eftersom grytan är het när du häller ner degen blir det en yta direkt och brödet släpper helt från grytan när det är färdiggräddad. Det blir fin yta runtom hela brödet. Faktum är att min gjutjärnsgryta aldrig har varit så ren som efter att ha gräddat bröd i den, haha!

   Hoppas du hade en skön påsk!

   Svara
  • Ursäkta men en väldigt dålig recept beskrivning… ”Knåda inte! Fördela på pappersklädda plåtar. Låt vila tills ugnen är varm. Ställ in plåten i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta långpannan. Stäng ugnsluckan snabbt! Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.” Så du menar alltså att man ska hälla i vatten i samma långpanna som frallorna bakas i? Eller? I regel är det ju att du har en ungsplåt med vatten längst ner och sedan själva frallorna på mitten falsen…

   Svara
   • Hej Anne! Om du läser hela receptbeskrivningen från början, ser du att jag skrivit att du ska ställa in en långpanna i botten av ugnen. Frallorna på en plåt, vattnet på en långpanna. Dessutom är det ju bara långpannan som är het, som jag skrivit. Jag har ändå lagt till att det är bottenpannan som ska hällas vatten i, eftersom du ändå uppfattade det som otydligt.

   • 600 gram mjöl är drygt 10 dl. (Häll luftigt från påsen i ett litermått.)
    Jag använder bara Eko. rågsikt eller blandar i lite fullkornsdinkel (2-3 dl)
    Blir lika bra varje gång. Inte stå i rumstemperatur alls, utan rakt från kylen i den riktigt
    heta grytan. Pudra med lite mjöl ovanpå.
    Tycker att brödet är bäst dagen efter…
    Ewa

 2. Underbart enkelt recept, vi har nu ätit nybakade bullar och bröd i två veckor, doppar bullarna i pumpakärnor innan de läggs på plåten och de får en härligt rostad smak. Tack så mycket!

  Svara
 3. Degen blev jättelös,lade till lite mer mjöl.fortfarande kladdig
  vid utbakning. Kunde inte forma bröden ,lade mer mjöl till degen ??
  Är det normalt att degen blir även kladdig vid utbakningen ??.
  Till det positiva.Frallorna blev väldigt goda.
  500 gr vatten,varför inte skriva dl ??
  Anita

  Svara
  • Degen ska vara kladdig, men inte lös. Jag anger allt i gram för att det ska bli mer exakt – både vad gäller vätska och mjöl. Jag slänger upp en skål på en våg och bara blandar ner allt. Lätt att baka så, tycker jag!

   Svara
 4. Fantastiskt bra recept som jag bakat många gånger nu. Frallorna blir alltid perfekta, t.o.m när jag lite sent insåg att vetemjölet var slut hemma och jag fick baka det på bara dinkelmjöl och grahamsmjöl så blev det ett bra resultat.

  Men när jag provade på att göra i gjutjärnsgrytan för första gången, så blev det inte lika lyckat. Av någon anledning så brände brödet fast i kanterna och i botten och satt stenhårt. Gott som tusan blev det ändå, men botten blev kvar i grytan. Jag vet inte vad som hände, men jag får väl prova igen och se om jag kan lyckas bättre nästa gång… :)

  Svara
   • Ja, grytan hade stått i ugnen och var riktigt varm. Jag ska testa att låta degen stå framme lite längre, så den blir helt rumstempererad.. :)

   • Jag har gjort likadant med olika ugnar och det har aldrig fastnat. Vet inte vad det kan bero på tyvärr. Jag har i och för sig aldrig testat i en ugn som blir varm riktigt fort, kanske hinner grytan inte bli tillräckligt het då? Annars går det bra att ställa in en plåt eller en pizzasten i ugnen istället, och grädda brödet på den på liknande vis. Hoppas det funkar, Marcus! Du får gärna höra av dig om hur det gick :)

 5. Nu har jag fått det att fungera. :)

  Dels hade jag varit lite snäll mot grytan och oljat in den ordentligt ett par gånger.. Sen hade jag lite mjöl i botten innan jag hällde i degen. Resultatet blev perfekt! Väldigt fint bröd! :)

  Svara
 6. Fråga: ”snurra varje del runt sig själv”,
  Hur går det till? Kan du beskriva hur
  man gör, tar man en degbit o formar den som en längd först, som snurras?
  Tacksam svar!

  Svara
  • Ta en degbit och platta ut den lite, till en rektangel. Rulla ihop den och lägg med skarven nedåt, så du får en tight, rund bulle.

   Svara
 7. Att använda torrjäst går utmärkt.
  Kladdig deg och behövs lite mera mjöl tycker jag allt för att kunna bli formbar. Bra om man kan få även dl mått angivna.

  Svara
  • Ah, vad härligt att höra! Jag har inte fått tillfälle att prova än. Tack för att du berättar! Ang. dl-mängd på mjölet tycker jag att det är svårt när man använder så stora mängder mjöl. Det är ju så lätt att mjölet packas för hårt och dl-mängden blir fel.

   Svara
 8. Jag välte ut degen på mjölad yta o skar av lagom stora bitar o föste ihop det till en någorlunda rund degbit. Blev jättefina bullar utan att behöva krångla med ”rullar” (svar till Sara)

  Svara
 9. Kan man dela degen i två större bitar och grädda på plåt i stället för portionsbröd och isf hur lång blir gräddningstiden?
  Kan man kalljäsa degen längre, ca 24h?

  Svara
  • Hej Hanna! Jag har inte provat att dela degen i två limpor. Tid och metod för en stor limpa har du ovan. Överjäst deg blir inte bra, och för mig har degen hunnit bli överjäst de gånger den stått mer än typ 15 timmar.

   Svara
  • Brödet gräddas under lock, så det bränns inte vid. Och frallorna är ju inte inne så länge. De blir krispiga, men inte brända :)

   Svara
 10. I tried to follow the instructions, but I had dry yeast instead of fresh one and used 7gr which is equivalent to 25 gr fresh yeast. And I left it one more hour on room temp (to activate it) before put it in the fridge.
  Even from the beginning, it looked weird. Not like other breads that I have made. The amount of flour with the amount of water gave me a really sticky mixture that never rised. So after wasting couple of hours and baked them according to the instructions they were not baked inside at all! :(

  Svara
 11. Letade efter ett fluffigt bröd och det här var perfekt, använde gjutjärnsgryta. Väldigt enkelt och gott, tack!

  Svara
 12. Hej! Min gjutjärnspanna är väldigt stor,kommer brödet att bli platt!! ,utan att jag formar det något?Blir det skorpa även utan hjälp av ånga i ugnen?

  Svara
 13. Någon som provat göra dubbel sats? Vilka tider ska jag justera? Tenderar till att inte bli riktigt färdiggräddad längst ner och toppen ”släpper/lyfter sig” liksom. Synd för älskar brödet annars. Tips och förslag välkomnas varmt.

  Svara
 14. Lät degen stå i kylen ca 32 timmar, vet inte hur mycket det påverkade men fick iaf något slags fantastisk ciabatta-liknande bröd! Jättekul recept för någon som mig, som är totalt tafatt med bakning!

  Svara

Skriv en kommentar.