Middagstips för julresterna

Tips på middagar att laga av julresterna kan vara rätt bra att få redan såhär några dagar i förväg. Vad brukar du ha mycket kvar av efter att julmiddagarna är över? Halva julskinkan? Ett helt gäng med prinskorvar? Eller kanske den där risgrynsgröten ingen ens orkade titta åt framåt julaftonskvällen? Här kommer hela 20 tips på vad du kan laga av julresterna.

Vissa recept innehåller annat än julrester i sin grundform, men ingredienserna kan enkelt justeras. Använd recepten som inspiration!

24 tips för julresterna:

julrester-pytt

Pytt i panna i all ära, men det finns annat än potatis som trivs i allt-i-ett-rätter som steks ihop i en stekpanna. Prova till exempel en jambalaya för att göra av med överbliven julskinka, köttbullar och revben, en panna med julskinka, ris och ajvaryoggi eller en vegetarisk pytt med grönkål.

gratang-julskinka

Julskinkan brukar vara det som är över längst efter jul. Julskinka går utmärkt att frysa in, men det finns också massor av middagstips som får julskinkan att gå åt redan i mellandagarna. Med ugnen som redskap är arbetsinsatsen dessutom minimal – plus att det sista av julosten rivs över skinklasagnen, skinkgratängen med chutney och ost- och skinkpajen.

Pizza går snabbt att göra både på pizzabotten med bakpulver och pizzabotten av pasta. Är du sugen på att prova något nytt och krämigt av resterna av julskinkan tycker jag att du ska prova purjogratäng med skinka. Oväntat gott!

julskinka-gryta

För alla som jobbar i mellandagarna passar det extra bra med middagstips som snabbt kan stå på bordet, som en gryta eller pastasås med julskinka. Prova ost- och skinkpasta med senap eller en gräddig gryta med paprika och färskost. Är du sugen på något lite lättare tycker jag att du ska göra en sötsur gryta med julskinkan!

omelett-rester

Jag kan inte göra en lista med tips utan att nämna omeletten. I en omelett kan nästan vilka julrester som helst gömmas! Är du inte sugen på omelett, kan du göra av med julosten och valfria julrester i en quesadilla. Framför teven på kvällen äter jag helst en krispig Croque Madame – en julskinkesmörgås med ostsås

sallad-julskinka

Sallad är ju väldigt gott såhär efter tunga julmiddagar. Julskinkan och osten kan stoppas ner i en skinksallad med pasta och pesto eller en krämig skinksallad med champinjoner. Brysselkål som blivit kvarglömd kan stoppas i en krämig sallad med brysselkål, mandel och fetaost.

plattar-risgrynsgrot

Till frukost i mellandagarna kan du göra av med risgrynsgröten i fluffiga plättar. Gudomligt goda! Har du kokt potatis över, kan du stoppa potatisen i plättar och servera till lunch!

brod-notter-fron

Om du ändå är i bakartagen kanske du kan göra en gotländsk saffranspannkaka också, för att göra av med risgrynsgröten och det där sista saffranskuvertet. Nötter, frön och torkad frukt som blivit över kommer jag att baka bröd av, antingen kalljäst bröd eller bikarbonatbröd som inte behöver jäsa alls.

Vad ska du du göra med dina julrester? Berätta gärna!

15 kommentarer

 1. Jag ser fram emot den där brunchen efter julafton när jag kan steka ihop en grym pytt med köttbullar, prinskorv, lök och potatis. På sidan om lite Jansson och ägghalvor, vörtbröd med julskinka och senap. Nästan så att jag tycker att det smakar bättre ”dagen efter” :-) Kanon med såna här tips redan nu!

  Svara
 2. Jag är ju ingen julmatsälskare direkt och lämnar det mest klassiska till resten av familjen :=) I år kör jag på enkel, lättlagad vegetarisk julmat och det ska bli så gooooott! Kram!

  Svara
 3. Här blir det vegetarisk julmat för mig medan resten av familjen njuter av lite mer traditionell julmat :) Jag brukar göra saffranspannkaka och inte egentligen av rester som blivit över utan jag brukar koka mer gröt för att kunna göra denna, så god!

  Svara
  • Lite vegetariskt tar jag med mig till mammas julbord, en paj och lite smått och gott. Annars blir det ett traditionellt julbord för allätare! Jag gjorde också en hel sats gröt bara för saffranspannkaka i helgen ;) Sååå gott!

   Svara

Skriv en kommentar.