Isterbandsbolognese

Köttfärssås på isterband, enkelt middagstips

Daniel lagade en så himla god middag igår, en köttfärssås av isterband.

Isterbandens rökta smak ger kanongod smak till såsen. Att göra färs av korv är inga konstigheter. Det är ju bara att dra av skinnet, så har du färs – färdigkryddad och hela kånkarongen. Använd inte alltför hårt rökta isterband till denna rätten dock, de är lite för hårda för att göra färs av.

Nu bor ju vi i isterbandens hem – Småland – så vi har isterband överallt. Men hur är det i resten av landet egentligen? Hittar du isterband i din vanliga mataffär?

Köttfärssås av isterband (4 port.)

4 isterband, ca 500 g
1 gul lök
1 tomat
1 burk krossade tomater, ca 500 g
1 1/2 dl chilisås
Salt, peppar

Gröp ur isterbanden. Fräs dem på låg värme medan du hackar löken. Låt löken fräsa med tills löken är mjuk och isterbanden går att trycka ut till färs med hjälp av en gaffel. Höj värmen och låt färsen få lite färg innan du lägger i en grovt tärnad tomat, krossade tomater och chilisås. Låt koka ihop några minuter. Smaka av.

Servera isterbandbolognesen med pasta, sallad och en dröse med riven ost.

12 kommentarer

 1. Ser supergott ut! Och tänk, det finns ju t o m glutenfria isterband när isterbandssuget sätter in. jag har inte gjort bolognese på just isterband, men brukar göra något liknande med salsiccia vilket också blir gott.

  Svara
 2. Vilket kul och ovanligt recept med isterband! Det låter jättegott – men jag är ju också smålänning ;-)

  Djupt nere i ”recepthögen” har jag en sorts paté som görs med Bratwurst här i Tyskland, innehållet i den råa korven är kanske lite ”krämigare” än i ett isterband, men nästa gång jag ser det ska jag tänka på dig och du kanske fixar till den första svenska isterbandpatén…

  Svara
 3. Vi älskar isterband och äter det lite då och då, Håkan har funderat på att göra sin egen men inte kommit till skott än! Det låter väldigt spännande att göra såsen på Isterbanden, det måste ju provas absolut. Bra tips, vi tackar för det.

  Kramar

  Svara
  • Ohå, egna isterband måste ju vara amazing. Hoppas han kommer till skott med det där, Håkan! Hade varit kul att läsa om. Kram!

   Svara
 4. Jag tyckte att den här såsen lät supersmarrig så jag letade genast efter isterband i min närbutik. Det fanns som tur var och idag testade att laga såsen. Det blev supergott och 5-årig sonen slevade in med god aptit :) tack för ett fint middagstips!

  Svara

Skriv en kommentar.