Börjes isterband, kokta rödbetor och fetakräm

Var tog det fina vädret vägen? Nä, jag ska aldrig mer prata om hur fint väder vi haft, jag får inte jinxa det på det viset nå’mer. Med dunder och brak drog åskan in en timme efter att jag igår skrivit att vi haft så fint väder hela semestern…

Nåväl, idag ska vi till Tingsryd Marknad och jag hoppas att diverse nederbörd håller sig borta så att jag åtminstone kan gå den obligatoriska rundan och köpa mig ett kilo biggarårer. Sen ska jag sätta mig på mammas och pappas trädäck och se hur långt jag kan spotta kärnorna…

Börjes isterband
Goda isterband

Om du har vägarna förbi sydöstra Sverige i sommar, sväng förbi Tingsryd och besök Börjes. För mig som emigrerad urinvånare, är Börjes fortfarande mest en helt vanlig mataffär, men för turister (svenska såväl som tyska och danska) är varuhuset ett hav av sjukt billig fika, lanthandlar, hästgrejer och -skjutsar. De har sitt eget lantkött också, nötkött från glada kossor som betar på ängarna utanför Tingsryd. (Köttet är inte ett dugg dyrt heller, köp hem och bunkra i frysen!) Börjes isterband använde jag till den här middagen – de är de godaste isterbanden jag vet!

Kokta rödbetor, isterband och fetakräm - Enkelt middagstips

Inspirationen till den här middagen fick jag i förra veckan, när Linda lockade med isterband och rödbetor. Bilder på varma, nykokta rödbetor… Ja, jag blev helt enkelt tvungen att kopiera henne, (nästan) rakt av! Och visst är det som hon säger, att nykokta rödbetor är något helt annat än de där räfflade, inlagda som man äter till pytt-i-pannan?

Med en klick smör på och några nypor flingsalt över är de nykokta rödbetorna gudomligt goda. Men rödbetorna behöver lite salta kompisar – där är isterband perfekt och fetaost likaså. Och att välja de ena över det andra kändes bara korkat, så det blev båda!

Ett enkelt middagstips blir det av det:

Isterband, kokta rödbetor och fetakräm (4 port.)

2 knippen rödbetor, ca 800 g
Salt
4-6 goda isterband

Fetakräm:

150 g fetaost
1 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche eller liknande)
1 msk olivolja
(1/2 dl finhackad, färsk dill)

Till servering:

Blandad sallad
Smör
Flingsalt

Skölj rödbetorna rena och koka dem sedan (med blast och skal kvar) i saltat vatten i 30-50 minuter beroende på storlek. Känn med sticka. Under tiden, blanda mosad fetaost med övriga ingredienser till fetakrämen. Lägg isterbanden i en kall stekpanna och stek sedan långsamt på medelvärme tills de fått fin färg. När rödbetorna är färdigkokta är det enkelt att dra av skalet. Klyfta rödbetorna, hyvla över smör och strö över flingsalt. Servera med isterbanden, fetakrämen och en sallad.

Kokta rödbetor
Koka rödbetor med skalet på – sedan är det bara att dra av skalet utan massa spill!

Olivolja med örter
Jag använde god olivolja med örter i fetakrämen. Oljan fick jag av mina fina kollegor!

13 kommentarer

 1. Börjes förknippar jag helt klart med hästprylar. Kul att de även har annat. Ska jag ha i åtanke om jag har vägarna förbi.
  Isterband äter jag aldrig men är ju väldigt gott! Får kanske introducera det i vårt hem. Korv äter vi en hel del av!! Kokta rödbetor har jag ätit mycket i sommar. Är ju helt sjukt gott! Ljumna med smör och salt…mmm….

  Svara
  • Det gör väl de flesta, det finns ju på nätet o.s.v. till skillnad från varuhuset i övrigt :) Isterband är ju så förbaskat gott, och gillar man korv brukar isterband också gå hem :)

   Svara
 2. Vad kul att du är från Tingsryd! Min mamma kommer från Urshult så jag har en hel del släkt i både Tingsryd och Urshult. Tyvärr bor jag långt därifrån (Medelpad) så jag kan inte hälsa på så ofta som jag vill, men när jag väl är där är en sväng eller flera på Börjes obligatoriskt. :)

  Svara
 3. Vi handlar nästan alltid på Börjes och kan rekommendera Åkes grill-isterband (lokalproducerade) som säljs där (ja, smålänningar verkar gilla förnamn på företaget). De är iaf ett jättegott alternativ på grillen.

  I övrigt får jag tacka för alla inspirerande recept, en räddare i vardagen!

  Svara
  • Bra tips, Ove! Åkes skinka har jag förälskat mig i för länge sedan men isterbanden har jag ännu inte testat. Ska göra det nästa gång!

   Tack för din fina kommentar. Roligt att du gillar min blogg!

   Svara

Skriv en kommentar.