Indisk kycklingfärssallad ”tacostyle”

Jag plockar alltid fram min mest tveksamma min så fort jag vill kalla något för indiskt. Det är lite skämmigt nästan. För det är väl som de pratade om i Landet Brunsås, våra bilder av vad indiskt/thailändskt/mexikanskt/kinesiskt är, är plockat hem via de platser vi i västvärlden mest hämtar våra influenser från, som London, Paris och New York.

Så särskilt autentiskt kanske det inte är. Men gott. Fredagen till ära bjuder jag på låtsasmexikansk sallad med låtsasindiska smaker – en indisk tacosallad kan man säga, på kycklingfärs med hett, sött, salt och syrligt i perfekt kombo. Mmm…

Indisk kycklingfärssallad tacostyle

För varför bara använda vanlig tacokrydda till tacomiddagen? Variera med garam masala (som du hittar bland de vanliga kryddorna i nästan alla matbutiker), en indisk, het kryddblandning med smak av bland annat chilipeppar, spiskummin, kardemumma, kanel och kryddnejlika. Det ger en djup, kryddig smak till färsen och passar alldeles ypperligt fint till just kycklingfärs. Hittar du inte kycklingfärs, går det bra med vilken annan vanlig färs som helst.

Servera den kryddiga färsen med dina favorittacogrönsaker men byt tomatsalsan mot mango chutney med valfri hetta. Salta nötter bryter av mot den söta chutneyn och ger lite crunch till alltsammans. En klick turkisk yoghurt svalkar gott.

Indisk kycklingfärssallad ”tacostyle” (4 port.)

600 g kycklingfärs (alt. annan färs)
Smör/olja att steka i
1 msk garam masala
1 skvätt vatten
Salt, peppar
Blandade grönsaker (t.ex. romansallad, paprika, avokado, gurka, tomat, rödlök…)
Salta jordnötter (alt. andra salta nötter)
Mango chutney
Turkisk yoghurt
Chapati (alt. tortillabröd)

Stek kycklingfärsen. Pudra över garam masala och häll på en skvätt vatten. Låt puttra tills vattnet kokat bort och färsen känns färdig. Smaka av med salt och peppar. Medan färsen blir klar skär du grönsaker i lagom stora munsbitar. Servera den kryddiga kycklingfärsen med grönsaker, salta nötter, mango chutney och turkisk yoghurt i bröd.

… Sen är det FREDAGSMYS! Trevlig helg!

10 kommentarer

  1. Vilken härlig kryddig maträtt! Jag älskar att laga av kycklingfärs! Och vilket perfekt alternativ till ”vanliga” tacos! :)
    Ha en underbar fredagskväll!
    Kram
    //Lana

    Svara
  2. Låter väldigt gott. Gillade det första stycket i ditt inlägg också… Jag drar mig också för att kalla något indiskt eller thai. Fast jag har t.ex. gjort en ”thai-pumpasoppa”, haha. Tror nog inte att en thailändare skulle tycka det var särskilt thailändskt. Fast ”cross kitchen” är ju kul. Det är ju så man hittar nya spännande smakkombinationer.:)

    Svara
  3. Visst är det så kära du, restauranger i Sverige tror att de lagar äkta thai/mexikanskt/indiskt men när man kommer till länderna så förstår man att det är ”försvenskat”… huvudsaken är att den som äter det tycker det smakar gott ;)

    Svara
  4. Idag åt vi dina indiska tacos till middag. Det var riktigt gott och alla var nöjda med maten, men jag hade i lite kycklingbuljong också för att få en bra sälta. Det här kommer vi laga fler gånger.

    Svara

Skriv en kommentar.