Himmelsk gryta med fläskfilé och champinjoner

Enkel fläskfilégryta, vardagslyx

Utan någon vidare introduktion kommer här ett skepp lastat med fläskfilé, bacon, champinjoner, grädde, crème fraiche och en gnutta sambal oelek. Fett gott, skulle du kunna säga. Klart på några handvändningar dessutom, säger jag.

Mer än så behöver jag väl inte säga? Eller ja, två ord till: Äntligen fredag.

Himmelsk gryta med fläskfilé (4-6 port.)

1 fläskfilé, ca 600 g
2 paket bacon, ca 280 g
(10 champinjoner)
1 rödlök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
(1 msk vetemjöl)
Salt, peppar

Skär fläskfilén i tunna skivor. Strimla bacon. Finhacka löken. Dela champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Bryn fläskfilén på hög värme i en stekgryta eller stor traktörpanna. Lägg fläskfilén åt sidan medan du fräser bacon, lök och champinjoner. Lägg ner fläskfilén igen och tillsätt crème fraiche, vispgrädde, soja, buljongtärning, tomatpuré och sambal oelek. Låt puttra tills fläskfilén är är helt klar, ca 5 minuter. För en tjockare sås, skaka ihop vetemjöl med en slurk av såsen till en klumpfri redning och häll ner i grytan igen. Koka ytterligare 3 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera fläskfilégrytan med klyftpotatis och en blandad sallad. Uteslut att reda av med mjöl och servera med en härlig grönsallad, så har du en perfekt LCHF-middag.

Himmelsk gryta med fläskfilé och champinjoner
Snabb och vansinnigt god fläskfilégryta! Det här kan sannerligen klassas som vardagslyx!

95 kommentarer

  1. En rätt som min sambo säkerligen skulle gilla – min variant med tärnat fläsk och kantareller i kan han inte få nog av ;-)

    Jag måste säga lite mer än två ord… jag älskar bilder med puttrande grytor (eller såser) som gör att jag helst skulle ta fram en sked direkt och provsmaka!

    Ha en bra helg!

    Svara
  2. Jag har gjort himmelsk gryta många gånger och det är så gott! Jag gör med quorn och de där vegis á la bacon-bitar… blir hur gott som helst! Just kombon med soya, sambal oelek, grädde och tomatpuré blir mums mums. Trevlig helg önskar jag dig!

    Svara
  3. Jag har gjort denna grytan många gånger, den är himlens god. Den är även god med kyckling istället för fläskfilé.

    Svara
  4. Jättegod gryta. Jag valde lätt Crème fraiche och spädde ut 2 dl vanlig grädde med 1 dl mjölk, och är man lite ovan med kryddstark mat, var försiktig då med Sambal oelek, ta i lite åt gången och smaka av. detta blir min andra gryta på detta receptet, det första gjorde jag exakt som receptet beskrev. jättgott. Mums. man ska experimentera lite och våga. nästa gång ska jag använda vilt till denna gryta, men då väljer jag nog dijon senap i stället för Sambal oelek.

    Svara
  5. En jättegod gryta. Vi använde oss av 5% crème fraîche o 4% matlagningsgrädde o det blev jättegott. Behövde dock lägga till lite kalvfond för att få fylligare smak. Kommer absolut göra denna gryta igen. =)

    Svara
  6. Gjorde denna gryta idag å jösses vad gott! Hade dock inte i sambal oelek, tog ett par rejäla matskedar chilisås istället. Skippade även buljongen och hade istället i kalvfond, ca 3 matskedar. Denna gryta kommer jag definitivt att göra fler gånger, ska testa med kyckling nästa gång. Tack för ett mycket bra recept!

    Svara
    • Hej! Kolla noga ingrediensförteckningen på sojan och buljongtärningen och hoppa över att reda med vetemjöl. Vill du reda såsen kan du reda med Maizena.

      Svara
  7. Helgens middag blev räddad tack vare Himmelskt gryta med Fläskfilé!!
    JÄTTEGOTT!! Det blev succé!!
    Ett recept jag alltid ska ha i min receptsamling!
    TACK!

    Svara
  8. Tetsde o vad gott det blev. Tyvärr fans inte sambal oelek hemma då den var slut. Tog vitlök, chilli, lite socker och citron istället. Mmmmmm……

    Svara
  9. Verkligen supergod gryta o enkel o snabb att göra, så god att vi nu även tar den med i vårt matlagningsgäng o det kommer att bli succe’. Vi tog matlagningsgrädde o inte visp fösta gången o det blev hur bra som helst. Ser redan fram emot lörd …

    Svara
  10. Tack för receptet! Hade middag här ikväll. Både vuxna och dom små älskade denna rätt. Vi hade kantareller istället för champinjoner. Sen hade vi ris, sallad och vitlöksbröd till. Det här var inte sista gången…mums ☺

    Svara
  11. Buljongtärning + 2 msk soja + 2 paket bacon blir alldeles för salt. Var tvungen att späda med 3 dl mjölk (och reda med mjöl, då, vilket förstörde mina LCHF planer). Gott blev det till slut, men receptet behöver skrivas om.

    Blir även lite väl mycket med allt fett (jag är en fettälskare som fnyser åt lättprodukter, men jisses vad mäktigt). Nästa gång kör jag creme fraiche och mjölk – inget grädde alls.

    Tänk också på att inte alla sambal oelek är lika starka – provsmaka!

    Till sist – grovt strimlad grön paprika åker in nästa gång. Den lyser verkligen med sin frånvaro.

    I övrigt ett bra sätt att göra sig av med fläskfilé.

    Svara
    • Precis som sambal oelek är olika starka så är buljongtärningar, bacon och sojor olika salta. Som med all matlagning handlar det om att smaka av allt eftersom. Jag har fått många positiva kommentarer på receptet och kan bara beklaga att det inte var som du tänkt dig!

      Svara
  12. Hej Sara. Jag och min far gjorde denna rätt till matlådor för en vecka idag (2015-05-31). Det är inte sista gången kan jag lova, det var riktigt gott :) Fick lov att tjuvsmaka!!

    Svara
  13. Hej. Verkar vara en smaskig gryta! Kan man göra den nån dag i förväg? Tänkte att den kanske passar som ”husvagnsmat”, och jag vill helst ha mat som inte behöver så mycket jobb …

    Svara
  14. Vi firade nyår hos grannen igår och njöt av denna fantastiska gryta. Vi övriga bidrog med förrätt (frittata med spenat och lax) och dessert (tiramisu) Alla blev nöjda!

    Svara
  15. Super god gryta. Gillar vitlök så två pressade fick följa med. Kan rekommendera ett vitt vin som höjer smaken.
    Torres Gran Vina Sol ett Chardonnay vin.

    Svara
  16. Grytan är enligt min smak alldeles för salt, även utan att ha tillsatt extra salt utöver bacon, soja och buljong. Nästa gång kommer jag halvera mängden bacon, soja och buljong. Tror att den då kommer bli alldeles perfekt för mig och min familj.

    Svara
  17. Jag skall ha 12 gäster några dagar och skulle vilja undvika att steka 2kg fläskfile och bacon när de är här. Kan jag frysa in grytan och tro att det blir lika gott. Det ä väl inte att rekommendera att ha grytan i kylskåp 2-3dygn?
    Cajsa

    Svara
    • Hm, det går säkert att frysa den utan att det påverkar smaken men den kan ju skära sig och det ser inte så kul ut. Den risken finns ju tyvärr vid all uppvärmning, men är mindre om du använder riktig 40%-ig vispgrädde och inte den 38%-ige eller matlagningsgrädde. Jag hade gjort den kvällen innan och haft i kylen om du har den möjligheten. Plastfolie på ytan så det inte blir skinn. Hoppas det går fint, berätta gärna hur det gick!

      Svara
  18. Mmmm. . Jättegott, verkligen. Vi hade broccoli till då vi äter LCHF och det var fint till. Såsen skulle man kunna äta direkt med sked. Ska rekommendera till vänner. Tack!

    Svara
  19. Så himla god gryta. Har serverat den flera gånger såväl vardag som festlighet, passar alltid in. Tack för det fantastiska receptet.

    Svara
    • Alla har ju olika preferenser på hur stark man vill ha maten, bra att du justerade efter era! I den här fläskfilégrytan ville jag bara ha en liten ton av chilin, utan att det skulle bli hett. För en lite sötare gryta skulle jag ha lagt i en klick gelé!

      Svara
  20. Detta verkar vara en helt fantastisk gryta som jag tänker testa i helgen. Jag har tyvärr redan köpt en massa fläskytterfilé som jag tänkte göra något med, så frågan är om någon testat att göra den med fläskytterfilé? Jag antar att den måste puttra mycket längre och är osäker på om det ställer till det smakmässigt?

    Svara
  21. Det här kan va det godaste jag någonsin lagat! Både testat med potatis och ris till, ris va bäst enligt mig! 5 tummar upp!

    Svara
  22. Har just provat grytan och den är verkligen jättegod. Maken åt tre stora portioner! Den kommer på bordet nästa gång vi har gäster. Tog också i tärnad röd paprika och en smula soltorkad tomatkräm. Ris och lättkokt broccoli till samt ett glas rustikt rödvin. Det blev en fantastisk måltid. Tack för ett verkligen bra recept med fläskfilé!

    Svara
  23. Jättegod och uppskattad av både barn och vuxna! Om man har fått den för salt kan det bero på vilken slags soya o buljongtärning man använt. Jag rekommenderar Mrs Chengs kinesiska soya och Knorrs buljongtärningar. Lisabellabettan

    Svara
  24. Magiskt god gryta! Just idag var den svenska fläskfilén ohemula dyr på min affär så jag testade att göra den m grytbitar av skinka istället. Behövdes så klart koka längre men blev toppengott det med.

    Tycker nog att det här är ditt bästa recept. En riktig fredagsräddare!

    Stort tack!

    Svara

Skriv en kommentar.